2024. április 26. - Ervin

Kockánként árult film

Sok kicsi, sokra megy: egy kanadai filmes kockánként árulja tervezett filmjét az interneten, hogy így szedje össze a gyártáshoz szükséges költséget.
2008. február 7. csütörtök 18:01 - Hírextra

Egy késő éjszakán olcsó skót whiskyt kortyolgatva ötlött az ontariói Casey Walker eszébe 2006 januárjában, hogy hogyan hozhatná végre tető alá kilenc éve befektetőre váró filmtervét - osztotta meg olvasóival a lassan happy endjéhez közeledő történetet a TimesOnline hírportál szerdai kiadása.

A kanadai alkotó akkoriban hallott a "Millió dolláros honlapról", egy brit diák találmányáról. A honlap szédületes karriert futott be: pixelenkét 1 amerikai dollárért árulta felületét, s négy hónap alatt egymilliós (mintegy 184 millió forintos) bevételre tett szert. A világ legjegyzettebb márkái (köztük a The Times és az eBay) ugyanis egymás sarkára hágva vásárolták a hatalmas látogatottságú website hirdetési felületeit.

Walker tehát osztott, szorzott, és nekilátott, hogy 144 ezer kockából álló filmjéhez befektetőket gyűjtsön. Egy-egy kocka árát 10 kanadai dollárban (azaz 1800 forintban) szabta meg, így könnyen kiszámítható, hogy a teljes költségvetés 1,44 millió kanadai dollár (közel 261 millió forint) lesz.
A My Million Dollar Movie (Millió dolláros mozim) című honlapon közzétett feltételeiben azt vállalta, hogy bárki tetszése szerinti kockát vásárolhat, s ezzel a befektetése arányában részvényese lesz a produkciónak. A részvényes pedig felkerülhet a film hivatalos honlapjára, sőt kérésére a stáblistára is, és természetesen a mozi esetleges hasznából is arányosan részesedik.

A 32 éves filmes úttörőnek érzi magát: "Megpróbálok változtatni a filmek pénzügyi alapjának megteremtésén. Ha sikeres lesz ez a modell, az a tervem, hogy egy nagyobb, online stúdiót hozok létre, ahol a műfajok szerint csoportosított produkciók bármelyikéből vásárolhatnak maguknak részesedést a befektetők" - nyilatkozta.

Walker eddig 16391 kockát adott el a tervezett romantikus komédiából. A Free For All..But You! (Mindenkié, kivéve téged) című vígjáték egy férfi sztorija, aki szerelmes lesz, de nagyot koppan, amikor megtudja, hogy hét vetélytárssal kellene osztoznia választottján.

A zenei világban született már a kanadai filmeséhez hasonló kezdeményezés - írta a TimesOnline. A Sellaband nevű site-on a rajongók hozzájárulhatnak egy album készítésének költségeihez, cserébe pedig befizetésük arányában részesednek a korong eladásának hasznából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását