2024. május 17. - Paszkál

Egyórás vita a megerősítő népszavazásról

A frakciók megállapodtak arról, hogy egyórás időkeretben zajlik a Fidesz által kezdeményezett, megerősítő népszavazásról szóló határozati javaslat vitája hétfőn a parlamentben - közölte Szili Katalin a házbizottság csütörtöki ülése után.
2008. február 7. csütörtök 15:22 - Hírextra

Hét pontban határozták meg - kifejezetten erre az egyedi esetre - a szabályokat, mivel a megerősítő népszavazásról kevés konkrétum van a törvényekben, illetve a házszabályban - mondta az Országgyűlés elnöke, hozzátéve: ugyanakkor kezdeményezi, hogy ezeket általános szabályként is fogadják majd el.

Szili Katalin emlékezetett arra: hétfőn a napirend előtti felszólalások után négyórás időkeretben tárgyalja a Ház a visszaküldött egészségbiztosítási törvényt, amelyről ezt követően szavaznak is a képviselők. Ezután a képviselők a megerősítő népszavazásról tárgyalnak, amelyről szintén szavaznak, és csak ezután folytatódik a szokásos menetrendben a plenáris ülés.

Mint elhangzott, kedden a házszabálytól eltéréssel összevont általános és részletes vita lesz az egy- és kétforintos érmék bevonásáról, egy héttel később pedig erről szavaznak is.

Várhatóan február 18-án megválasztják a Független Rendészeti Panasztestület tagjait; a grémium elnökét a legnagyobb parlamenti frakció jelöli.

Szili Katalin tájékoztatása szerint megegyeztek arról is, hogy megkezdik a jelölési eljárást a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségéről és ellenőrző testületéről. A házelnök megjegyezte: kérte a frakcióktól, döntsék el, hogy előbb a médiatörvény módosítására vagy a jelölésre van szükség az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ügyében, amelynek a március 29-én jár le a mandátuma.

A Ház február 25-én szavaz újra az ombudsmanjelöltekről, a köztársasági elnök által az adatvédelmi biztosi posztra jelölt Zombor Ferencről, valamint a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándorról. A frakciók jelezték, hogy a korábbi tervekhez képest még egy hét megfontolási időre van szükségük - közölte az Országgyűlés elnöke.

A házbizottság felhatalmazta Szili Katalint, hogy márciusra összehívja az alkotmánybírókat jelölő testületet.

A tavaszi ülésszakon ugyanis két alkotmánybírót is meg kell választani, mivel július 3-án lejár Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság elnökének, valamint Kukorelli István alkotmánybírónak a mandátuma. A Háznak ugyancsak meg kell választania a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hiszen Lomnici Zoltánnak június 26-ig van mandátuma. A posztra ugyancsak az államfő tesz javaslatot, a Legfelsőbb Bíróság elnökét kétharmados támogatással választja meg a parlament.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását