2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az MDF az egy százalék visszajelzéséért

Az MDF javaslata szerint az adóhatóságnak visszajelzést kellene adnia az állampolgároknak, hogy személyi jövedelemadójuk egy százalékát ténylegesen megkapta-e a kedvezményezett. Erről Hock Zoltán és Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő beszélt csü
2008. február 7. csütörtök 12:52 - Hírextra

Hock Zoltán emlékeztetett arra, hogy az MDF 2007-ben hat kérdésben kezdeményezte a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását; ebben az is szerepelt, hogy az állampolgárok felajánlásukról kapjanak visszajelzést az adóhatóságtól.

Úgy tűnik most az adózók számára, hogy az egy százalékot bedobják egy nagy fekete kalapba, és vagy megkapja a címzett, vagy nem - mondta a politikus.

Közölte: az MDF a csütörtökön benyújtandó indítványában azt javasolja, hogy a visszajelzések adminisztrációs költségének minimalizálása érdekében az értesítést a következő évi adócsomag részeként küldje meg az adóhatóság.

Hock Zoltán elmondta, hogy a törvénymódosításon túl az MDF célja az is, hogy az állampolgárok ne feledkezzenek meg a civil szervezetekről, éljenek a lehetőséggel és rendelkezzenek adójuk egy százalékának felhasználásáról. Hozzátette: a csaknem ötvenezer civil szervezetnek jelentős segítséget jelent a felajánlásokból évente befolyó, mintegy hétmilliárd forintnyi összeg.

Az MDF által benyújtandó törvénymódosítás rendezni kívánja annak a pénzösszegnek a sorsát is, amit az adózók felajánlottak, de a civilszervezetek különböző okok miatt nem használtak fel - mondta Hock Zoltán.

Pettkó András úgy fogalmazott: a parlament egyik legfontosabb feladata az autonóm civiltársadalom megerősítése, ennek érdekében nyújtotta be az MDF a parlamentnek javaslatcsomagját.

Mint megemlítette, 2005 óta megduplázódott a társadalmi szervezetek számára felajánlott, de fel nem vett összeg nagysága, ami az APEH kimutatása alapján körülbelül 400-450 millió forintot jelent.

A politikus véleménye szerint, ha ez az összeg a Nemzeti Civil Alapprogram keretébe kerülhetne, az egyrészt a civileket szolgálná, másrészt a társadalmi szervezetek rövid távú likviditási problémáinak megoldását segíthetné, visszatérítendő támogatásként való felhasználása révén.

Az MDF tehát azt javasolja, hogy hozzanak létre egy úgynevezett Civil Bankot, amit az ellenzéki képviselő szerint másfél milliárd forintos összeggel hatékonyan lehetne működtetni, és ami rendezné a fel nem használt pénzösszegek sorsát.

Pettkó András közölte: a néhány hónappal ezelőtt megtartott ötpárti egyeztetésen minden parlamenti párt támogatásáról biztosította az MDF javaslatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását