2024. május 3. - Tímea, Irma

A MÁV zenészei nem sztrájkolnak

Három karmester indul az évad végén megüresedő művészeti vezetői posztért a MÁV Szimfonikusoknál. Kesselyák Gergely és Vajda Gergely már kapott lehetőséget egy-egy bemutatkozó koncertre, pénteken Kollár Imre következik - közölte el Strausz Erzsébet sajtór
2008. február 7. csütörtök 10:41 - Hírextra
A zenetörténet három nagy korszakának egy-egy kiemelkedő remekműve szólal meg a MÁV Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában pénteken a Zeneakadémia Nagytermében - mondta a sajtóreferens.

Először Haydn 101. szimfóniája csendül fel. A zeneszerzőtől az 1794 tavaszán kezdődő londoni koncertszezonra három szimfóniát rendelt Johann Peter Salomon impresszárió. A következő évadra is három szimfóniára volt fölkérése, így utolsó hat szimfóniáját (No. 99-104.) ezekre az alkalmakra komponálta. A 101., az Óra alcímű szimfónia, amelyet Londonban fejezett be Joseph Haydn, az 1794. március 3-i hangverseny legsikeresebb száma volt, az I. és a II. tételt meg is kellett ismételni.

A pénteki koncert második műsorszáma Bartók Béla III. zongoraversenye. A mű Bartók utolsó alkotása, amelyet feleségének, Pásztory Ditta zongoraművésznőnek szánt, meglepetésül. Teljes egészében nem is készülhetett el a kompozíció: utolsó tizenhét üteméből a partitúra néhány sorát Serly Tibor egészítette ki. Az 1945 szeptemberében komponált művet öt hónappal a zeneszerző halála után, 1946 februárjában mutatta be Sándor György Philadelphiában, Ormándy Jenő vezényletével. Bartók versenyművét a MÁV Szimfonikusok koncertjén Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész szólaltatja meg.

Végül egy romantikus zenemű, Brahms negyedik szimfóniája hangzik el Kollár Imre vezényletével.
Kollár Imre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját kitűnő minősítéssel, Lukács Ervin, Ligeti András és Gál Tamás növendékeként. 1989-ben, 20 évesen elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönségdíját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos televízió- és rádiófelvételt készített. 1991-92-ben az operaházban dolgozott zenei asszisztensként. 1994 óta a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Gál Tamás karmester, a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője húsz szezon után, az évad végén elköszön az együttestől. Posztjára több meghallgatás után 3 jelölt maradt fönn a rostán: Kesselyák Gergely, Kollár Imre és Vajda Gergely. A leköszönő művészeti vezető azt kérte tőlük, hogy adjanak be 3-3 programtervet, amelyek közül egyet-egyet eljátszanak ebben az évadban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását