2024. május 4. - Mónika, Flórián

Meglepetést akartam szerezni...

Mi történt azt követően, hogy január 18-án délután a francia Société Générale bank felelősei először bukkantak annak nyomára, hogy egyik brókerük, Jerome Kerviel hihetetlen szabálytalanságokat követett el? Az első reakció természetesen: magyarázatot kérn
2008. február 6. szerda 17:25 - Hírextra

Szeptember 19-én reggelre a bank illetékesei, miután előző éjszaka lázasan nyomoztak, egyet már tudtak: a 31 éves bróker valamikor 2007 során a pénzügyi történelemben példátlan, gigantikus összegű, akkor 30 milliárd euróra (7.798 milliárd forint) becsült fiktív, azaz nemlétező üzleteket kötött. Végre SMS érkezett a fiatal brókertől, de az csak megerősítette, hogy "valami igazán bűzlik". Így hangzott: "Nem tudok válaszolni, nincs kapcsolatom" (a bankok internetes rendszerével).

A párizsi Le Monde a világ tőzsdéit megremegtető botrány kirobbanása óta először közölt "belső" beszámolót a Société Générale berkeiből: egy magát meg nem nevező bankszakember által adott információk alapján ismertette a történetet - legalábbis annak az illető által adott változatát - február 5-i számában.

A baljós SMS után végül megszólalt a telefon: Kerviel jelentkezett, és a brókert azonnal szembesítették a belső vizsgálat addigi eredményével: "Felhívtuk a Deutsche Bankot, amely állítólag partnered a határidős ügyletekben, de ők semmit sem tudnak erről. Ez tehát fiktív ügylet?". Kerviel válasza a Le Monde forrása szerint: "Igen, valóban fiktív. De ezt a műveletet azért találtam ki, hogy ne tűnjön fel az az 1,4 milliárd eurós nyereség, amelyet 2007-ben értem el. Meg akartalak lepni benneteket. Felfedeztem a DAX (német) tőzsdeindexen egy nyerő kombinációt, amely a tőzsdenyitások közti időeltérésen alapul."

Megdöbbenés, hitetlenkedés a Société Générale Défense-negyedbeli toronyházának hatodik emeletén, ahol a tőzsdei műveleteket felügyelik. "Egy bróker, aki azért hazudik, hogy elrejtsen egy 1,4 milliárd eurós nyereséget - ilyen nincs". Kervielt felszólították, hogy a lehető leghamarabb térjen vissza Normandiából. Az előző este létrehozott válságtanács lázasan dolgozott az alkusz 2007-es kötéseinek feltárásán. Bebizonyosodott, hogy 2007 decemberében az alkusz valóban 1,4 milliárd eurót nyert a banknak - de a válságstáb ettől rémült meg igazán.

"Magunkon kívül voltunk. Az, hogy Kervielnek ez a titkos spekulációja, amelyet 2007 márciusa óta folytatott és decemberben zárt le, bejött, lényegtelen volt. Mindannyian tudtuk, hogy veszélybe sodorta a bankot a titkos műveleteivel. Mind azon töprengtünk, hogyan játszhatta ki valamennyi biztonsági rendszerünket. Tudtuk, hogy a történelem legnagyobb hazárd tőzsdeügyletével állunk szemben" - idézte a Le Monde a lapot tájékoztató bankárt.

A bróker szombaton késő délután érkezett a bankba. "Válaszolt a konkrét kérdésekre, de miután elismerte a tényeket, két-három perc után folyton hazug és zavaros magyarázatokba bonyolódott. Csak a műveleteivel elért nyereségre emlékezett, egy korábbi 2,2 milliárd eurós veszteségre nem" - mondta el a szemtanú.

Az első szembesítés után a bank vezetői által kihívott orvos kísérte vissza Kervielt az előkelő Neuilly-ben lévő lakására. Éjszaka banki szakértők tucatjai vizsgálták tovább a bróker előző évi kötéseit. De a legrosszabb még hátra volt. Vasárnap reggel 9-kor, amikor Kerviel visszatért, nekiszegezték a kérdést: "Csináltál valami hasonlót 2008-ban is?"

"Igen, de az semmiség" - hangzott a válasz. Néhány órával később a szakértők már tudták, mi volt a "semmiség". Január első két hetében Kerviel 50 milliárd euróért - a 2007 évinél 20 milliárddal nagyobb összegért - kötött egymásra épülő spekulatív határidős üzleteket abban a feltevésben, hogy az árfolyamok nőni fognak - miközben a bank belső szabályai szerint az a hét alkusz, aki vele együtt jogosult volt ilyen jellegű kötésekre, 125 millió eurónál többet nem kockáztathatott. Ám Kerviel - a bank változata szerint - korábban a belső ellenőrzésen dolgozott és tudta, hogyan játszhatja ki a kontrollt oly módon, hogy fiktív üzletekkel azt a látszatot kelti: a kockázatnak van fedezete.

Ezúttal azonban a tőzsdei árfolyamok zuhantak, és vasárnapra már az is kiderült, hogy a január 18-i tőzsdezáráskor (amikor a Société Générale belső stábja még csak megneszelte a csalást), Kerviel kötései már 2,7 milliárd eurós veszteségen álltak. A tőzsdeteremben Kerviel stábjának tagjai elsírták magukat. A válságstáb úgy döntött, hogy már másnap felszámolják a bróker minden kötését, akármennyit is vesztenek rajta. Ez meg is történt az elkövetkező két napon, jelentősen fokozva az árfolyamok esését a világ tőzsdéin. A Société Générale Kerviel 2008 januári spekulációin végül összesen 6,3 milliárd eurót vesztett, de figyelembe véve az alkusz által 2007-ben elért 1,4 milliárd eurós nyereséget, a pénzügyi ámokfutás tényleges vesztesége "csak" 4,9 (újabb pontosítás szerint 4,82 milliárd) euró.

Egyébként a bukásig a fiatal alkusz a bank egyik kedvence volt, egy belső szavazáson "a legszimpatikusabb üzletkötő" címet nyerte el. Tudta, hogyan tegye magát rokonszenvessé. "Apja halála után egy évig feketében járt. Amikor 2007 decemberében egyik főnöke azt ajánlotta neki, vegye ki a szabadságát, azt felelte, nem teheti, mert a szóban forgó időpontban lesz apja halálának évfordulója" - mondta el a Le Monde-ot tájékoztató bankár. Főnöke elfogadta a halasztást, Kerviel - aki valójában attól tartott, hogy távollétében a belső ellenőrzés nyomára jön "nyerő kombinációjának" - köszönetet mondott felettesének "megértéséért".

Pedig ha a főnök nem olyan megértő, a bank 6,3 milliárd eurót takarított volna meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását