2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Beterjesztette hétfő éjjel a brit kormány a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló törvénytervezetet.
2019. október 22. kedd 10:59 - HírExtra
 

Az előterjesztési aktus a brit parlamenti eljárásrendben a tervezet első olvasatát jelenti. A második olvasat kedden és szerdán várható, amikor a képviselők részletes vitát tartanak és első menetben valószínűleg szavaznak is a 115 oldalas tervezetről.

A tervezetnek meg kell járnia az alsó- és a felsőházi ratifikációs eljárássorozat mindegyik szakaszát, mielőtt egy végszavazással törvénybe lehet iktatni, a beterjesztett törvényjavaslathoz azonban mindkét házban módosítási indítványokat lehet csatolni.

Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős magas rangú kabinettag - a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának egyik zászlóvivője - feszített ütemű elfogadási programindítványt is közzétett, amelynek alapján a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhet, és a törvénycsomag aznap felkerülhet a felső kamara, a Lordok Háza elé.

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes Brexit-határidő alapján október 31-én, vagyis jövő csütörtökön lépne ki formálisan az Európai Unióból, de a kilépési feltételrendszert rögzítő, az EU-val a múlt héten elért megállapodás hétfő este közzétett jogszabálytervezetének elfogadási programindítványát több képviselő tarthatatlannak minősítette.

A második olvasatbeli vita kezdete előtt az alsóháznak még szavaznia kell az elfogadási programindítványról is, és mivel a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs többsége a házban, a menetrend elfogadása nem garantált.

Boris Johnson miniszterelnök már szombaton beterjesztette a kormányindítványt a csütörtök-pénteki EU-csúcson véglegesített új megállapodás általános jóváhagyására.

Ez lett volna az első lépés az egyezmény részletes vitája és törvénybe iktatása felé.

Az alsóház azonban a szombati rendkívüli ülésnapon elfogadott egy módosító indítványt, amelynek értelmében el kell halasztani a szavazást a Brexit-megállapodás formális jóváhagyását célzó kormányindítványról mindaddig, amíg a megállapodás törvényerőre emeléséhez szükséges összes jogi instrumentumot, köztük az egyezmény teljes jogi szövegét a brit parlament törvénybe nem iktatja.

Ezután lekerült a napirendről a szombatra tervezett szavazás.

Johnson hétfőn ismét megpróbálta az alsóház elé terjeszteni a jóváhagyási indítványt, John Bercow házelnök azonban közölte, hogy ezt nem engedélyezi.

Bercow azzal indokolta döntését, hogy a hétfői indítvány tartalmában megegyezik a szombatival, márpedig egy 1604-ben kelt parlamenti precedenshatározat szerint ugyanazon parlamenti ülésszakon belül ugyanazt az indítványt ugyanazzal a tartalommal nem lehet egymás után többször a törvényhozás elé terjeszteni.

A kormány ezután terjesztette be hétfő éjjel magát a törvénytervezetet, kihagyva a megállapodás előzetes formális parlamenti jóváhagyásának lépését.

A megállapodás nélküli Brexit tilalmáról szeptemberben elfogadott ellenzéki kezdeményezésű törvény október 19-ig, vagyis múlt szombatig adott lehetőséget a Brexit-megállapodás parlamenti elfogadására, vagy arra, hogy a parlament engedélyezze a megállapodás nélküli Brexitet. A törvény előírása alapján - mivel szombatig egyik feltétel sem teljesült - Johnsonnak aznap kezdeményeznie kellett az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását jövő csütörtökről 2020. január 31-ig.

Ha azonban a Brexit-megállapodás hétfő éjjel közzétett törvénytervezetét a programindítványban foglalt menetrend alapján sikerülne végighajtani az elfogadási procedúra minden állomásán, elvileg még mindig van lehetőség arra, hogy az Egyesült Királyság jövő csütörtökön rendezett módon, megállapodással kilépjen az Európai Unióból.

E forgatókönyv megvalósulása esetén november 1-től nem sok észlelhető jele lenne a Brexitnek, mivel megállapodásos távozás esetén aznap életbe lépne egy átmeneti időszak, amely a jelenlegi tervek szerint 2020. december 31-ig tartana, és ennek időtartama alatt jórészt az eddigi szabályrendszer maradna érvényben az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonyrendszerében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását