2024. április 25. - Márk

Csucsu, kék-fehérben

Harkányi Endrének, a népszerű színművésznek a testvérbátyjával nem a színpadon, hanem a labdarúgó stadionok lelátóin találkozhatunk hétről hétre. Mindig ott, ahol kedvenc csapata, az MTK játszik, hiszen ő a kék-fehérek Csucsu néven közismert vezérszurkoló
2008. február 6. szerda 10:12 - Hírextra

A labdarúgó-mérkőzések hangulatát - szerencsére? - nemcsak a pályán küzdő két csapat produkciója határozza meg, hanem szurkolóik magatartása is. Habár legtöbb csapatunk szurkolói nem lehetnek büszkék a rendfenntartókkal is gyakran összetűző "kemény magukra", vagyis a leghangosabb, állandóan renitenskedő szurkolói csoportra, a sokszoros magyar bajnok MTK csapatának e téren sosem volt szégyellni valója.

Harkányi Jenő, vagy ahogy mindenki ismeri: Csucsu, a Hungária körúti kék-fehérek vezérdrukkere. Az MTK-nál ő alakította meg - elsőként az országban - a szurkolók baráti körét, amelynek évtizedeken keresztül az elnöke volt. Nem titkolja, hogy a kék-fehérek elfogult szurkolója, aki minden mérkőzésen ott van, és magát akár rekedtre is kiabálva buzdítja kedvenceit.

Az alacsony vöröses hajú, a néhai komikusra, a "Kis Kabos"-ra emlékeztető megjelenésű vezérdrukker viselkedésével példát adhatna más együttesek "kemény magos" huligánjainak. Pedig ő is tele torokból buzdítja a csapatát, sőt, gyakran szidja a bírókat. Igaz, ezzel be is fejezi a keménykedést.

- Az ellenfelet soha nem gyalázom, hiszen nem tekintem ellenségnek őket. Annál inkább a játékvezetőket, meg a partjelzőket, vagy ahogy mostanában hívják őket, az asszisztenseket. Meggyőződésem szerint a legtöbb balhé abból indul ki, hogy tévesen ítélnek. A bíró édesanyját azonban soha nem szidalmaznám! Tehet ő arról, hogy ilyen gyereket szült?

- Hogyan lett ilyen lelkes MTK-szurkoló?

- A Teleki téren születtem, pár megállónyira az MTK-pályától. De nemcsak ezért. Abban az időben olyan játékosok kergették a Hungária körúton a labdát, mint Sándor Csikar, Hidegkuti Nándi, Palotás Péter, Kovács Imre, Börzsey Jancsi. Igaz, később már közel sem voltak ilyen jó játékosaink, de akkor is hű maradtam a klubhoz.

- A klub mennyire honorálta a hűségét?

- Évekig tagja voltam az MTK elnökségének. A klub örökös tagja vagyok, több kitüntető oklevelet is kaptam.

- Hogyan kapta a Csucsu becenevet?

- Még a háború előtt a filmszakmában dolgoztam, én hoztam be külföldről a Téli szerenád című filmet, amelyben Sonja Henie, a műkorcsolyázás koronázatlan királynője volt a főszereplő, és Glenn Miller zenekara játszotta a film dalait. A hírneves együttes nagy slágere volt a filmben a Chattanooga Choo Choo, magyarul ejtve a Csattanoga Csucsu. Én is ezt fütyültem annakidején naphosszat. Akkor ragadt rám ez a becenév.

Beszélgetésünk vége felé elém teszi Az Est 1939. február 16-i keltezésű példányát. Benne egy cikk, amelynek a címe: "Tizenkét éves üzleti csodagyerek intézi egy budapesti mozi ügyeit."

Ez a csodagyerek Harkányi Csucsu volt, aki a Népszínház utcai moziban vízárusként kezdte, tizenkét éves korára már ő vezette a mozit, s később tulajdonosa is lett.
Öccse, Harkányi Endre ismert és népszerű színész.

- Önt nem vonzotta a színpad? Hasonló külsővel Kabos karriert csinált…

- Ha a kettőnk tehetsége közti különbséget zongorázni tudnám…

A színészet tehát nem jött össze. De a színek azért döntő fontosságúak az életében, Legalább is kettő: a kék meg a fehér.

- A nyaralómban az egyik szobát MTK-ereklyékkel rendeztem be, s gyakran mondogatom szurkolótársaimnak: bár sosem voltam kékvérű arisztokrata, az ereimben nekem is kék vér folyik. Meg fehér...

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását