2024. május 14. - Bonifác

Kurtág György darabját adták elő

Nagy érdeklődés kísérte Keller András hegedűművész egész estés szólókoncertjét, amelyen Kurtág György Kafka-töredékek című darabját adta elő az egyesült államokbeli Houstonban - mondta el a művész az MTI-nek úton Firenzébe.
2008. február 5. kedd 07:56 - Hírextra
Az amerikai közönség most ismerkedik a híres magyar kortárs komponista nevével és műveivel - tette hozzá Keller András, akit a városi DaCamera zenei társaság hívott meg. A Kurtág-mű előadásában Maria Husmann német énekesnő működött közre.

A hegedűművész a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója és a Keller-vonósnégyes egyik alapítója és névadója. Európa-szerte jól ismerik az 1987-ben alakult kvartettet, mert az együttes rendszeresen föllép a kontinens legnagyobb hangversenytermeiben. Így Keller Andrást kamarazenészi minőségében hívták meg a firenzei Vittorio Gui Nemzetközi Kamarazenei Verseny zsűrijébe.

Vittorio Gui (1885-1975) zeneszerző, karmester Európa szinte összes operaházában vezényelt. Ő alapította 1928-ban a Firenzei Zenekart, majd 1933-ban a firenzei Maggio Musicale Fesztivált. Vittorio Gui a XVIII. és a XIX. századi olasz opera, s a korai XX. századi zene pontos és érzékeny tolmácsolója volt. Lemezek őrzik munkásságát, köztük az Aida című operát Giulietta Simionatóval és Cherubini Medea című zenedrámáját a legendás Maria Callassal a főszerepben.

A Keller-vonósnégyes nagy sikerrel szerepelt január második felében a spanyol komolyzenei fesztiválon, amelyet a Kanári-szigeteken rendeztek. A kvartett hat koncertet adott, műsorán Bach, Schubert és Ligeti művei szerepeltek. A vonósnégyes tagjai: Keller András (hegedű), Pilz János (második hegedű), Gál Zoltán (brácsa) és Szabó Judit (cselló).

Keller András a hónap végén Bázelben ad szólóestet, amelyen Kurtág György műveit, köztük a Nyolc duó című darabot szólaltatja meg egy svájci cimbalomművésszel közösen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását