2024. március 29. - Auguszta

Hazai filmek Németországban

Noha a hét közepén kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál különböző hivatalos programjaiba idén sajnos nem került be magyar film, a hazai filmszakma természetesen képviselteti magát a Berlinalén - nyilatkozta az MTI-nek kedden Vezér Éva, a Magyar Filmun
2008. február 5. kedd 12:52 - Hírextra
A Berlinalénak ugyanakkor - mint az igazgató hangsúlyozta - lesz egy magyar vonatkozású, rendkívül fontos rendezvénye is. A fennállásának tizedik évfordulóját tavaly ünneplő, a legtehetségesebb fiatal színészek számára bemutatkozási lehetőséget kínáló Shooting Stars programban ugyanis a jelölt kilenc fiatal és tehetséges színész között Nagy Zsolt is ott lesz. Nagy Zsolt a Zuhanórepülés című filmmel szerepelt a válogatásban, s kiemelkedő alakításáért esett rá a zsűri választása.

Vezér Éva elmondta: a programban való részvétel legfőbb jelentősege az, hogy az ifjú tehetségeket megismerhetik a filmszakma nagyjai, s találkozhatnak a legnagyobb színészügynökségekkel. Mindez óriási lehetőséget kínál a kiválasztott színészeknek - fogalmazott az igazgató, emlékeztetve: annak idején a Shooting Stars tehetségei között volt a James Bondot megtestesítő brit Daniel Craig, vagy akár az egyik legkedveltebb német színész, Daniel Brühl is. De a magyar színészek között is több olyan van, aki sokat köszönhet ennek a programnak, így Gryllus Dorka is, aki a Shooting Stars programban való korábbi részvétel után kapott szerepet a tavalyi versenyprogram egyik kiemelkedő filmjében, az Irina Palmban.

A filmunió ügyvezető igazgatója elmondta: tavaly a rövidfilmes versenyprogramban, a Panoráma, a Fórum szekciókban, valamint a Generation programban egyaránt volt egy-egy filmünk. Idén ez elsősorban azért nem sikerült, mert sok film még nem készült el a válogatás időszakára. Vezér Éva ugyanakkor emlékeztetett: az otthoni filmszemlén a teljes tavalyi játékfilmes és rövidfilmes program látható volt, s a Budapesten jelen lévő mintegy 130 külföldi vendég - meglehetősen jól fogadta a filmeket. "Noha a hivatalos szekciókban ezúttal nem lesz magyar film, bízom abban, hogy a magyar filmek 2008-ban is egy meglehetősen jó fesztiválkörutat futnak majd be" - jelentette ki.

A Berlinale - mint Vezér Éva hangsúlyozta - rendkívül fontos esemény a nemzetközi filmszakma számára, úgyhogy számos magyar producer folytat majd tárgyalásokat a fesztivál ideje alatt. A német fővárosra ezekben a napokban odafigyel az egész világ, s Európa filmszakmája különösen, ami indokolja a jelentős magyar részvételt ezen a fesztiválon is.

A filmunió jelen lesz a fesztivállal párhuzamosan zajló filmvásár központi standján, ahol bemutatásra kerülnek a legfrissebb magyar filmek információs anyagai - jelentette ki az igazgató, utalva arra is, hogy a budapesti filmszemlén lezajlott vetítéssekkel kapcsolatos tárgyalásokat is folytatni kívánják.

Vezér Éva elmondta még: a filmszemle idején a berlini magyar kulturális intézettel együttműködve a Collegium Hungaricum épületében Cinema Total címmel egész napos rendezvénysorozatot szerveznek, különböző filmes vetítésekkel, s kiállítással egybekötve. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a filmunió hosszú távú együttműködést kíván kialakítani a Berlin kulturális központjában lévő intézettel.

A Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója kiemelte: a Berlinale évről-évre egyre nagyobb, s egyre több résztvevője van. Ezért is fontos az, hogy a magyar filmszakma jelen legyen, a lehető legtöbb információt nyújtsa, s igyekezzen népszerűsíteni a hazai filmeket. Mindez - mint kiemelte - rendkívül fontos a magyar film jövője szempontjából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását