2024. április 19. - Emma

Itt a Saját halál világpremierje

A rotterdami filmfesztiválon tartják Forgács Péter új filmje, a Saját halál világpremierjét, a seregszemlén emellett bemutatják Fliegauf Benedek és Tarr Béla legutóbbi alkotásait is - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.
2008. január 28. hétfő 14:00 - Hírextra
Tarr Béla A londoni férfi című filmje a napokban kezdődött nagyszabású seregszemle Királyok és Ászok elnevezésű válogatásában lesz látható. Ez a szekció olyan egyedi és kiemelkedő filmalkotásokat mutat be, amelyek Vincent van Gogh festményeihez vagy Bob Dylan dalaihoz hasonlóan hordják magukon alkotóik összetéveszthetetlen kézjegyét - tudatta Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

A független, innovatív és kísérleti filmalkotások "Mekkájaként" számon tartott holland filmfesztivál ifjú tehetségeket munkáit bemutató Sturm und Drang elnevezésű programjába Fliegauf Benedek locarnói díjas Tejút című filmje kapott meghívást - közölte Papp Csaba Zoltán.

A 37. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon játék-, dokumentum-, kísérleti és rövidfilmeket, valamint digitális médiára készült alkotásokat mutatnak be. A versenyprogramba olyan első- és másodfilmes rendezők játékfilmjei nevezhetők, amelyeknek világ-, nemzetközi vagy európai premierjük a fesztiválon lesz. A verseny fődíja a Tigris-díj - közölte a filmunió munkatársa.

Papp Csaba Zoltán beszámolt arról is, hogy Nemes Jeles László Türelem című rendezése a franciaországi Angers-ban tartott Premiers Plans nemzetközi filmfórumon három elismerést kapott: a zsűri nagydíját, a legjobb női alakítás díját (Marjai Virág) és az Arte-díját.

A Premiers Plans Fesztivál mintegy 60 európai elsőfilmes rendező alkotását mutatta be négy szekciókban: európai játékfilmek, európai rövidfilmek, francia rövidfilmek és európai egyetemisták alkotásai.

A filmunió közlése szerint Szirmai Márton hétperces rövidfilmje, a Szalontüdő közönségdíjat nyert a 19. trieszti filmfesztiválon. A múlt héten befejeződött olaszországi mozgóképes ünnep Gaál István tavaly elhunyt filmrendező emléke előtt tisztelgett. A Kossuth-díjas alkotóra, a Magyar Mozgókép Mesterére vetítéssorozattal, fotókiállítással, valamint kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását