2024. március 29. - Auguszta

Csodateszt az alkohol ellen

Németországban egyre nagyobb problémát okoz az alkoholfogyasztás, amely az elmúlt időszakban erőteljesen növekedett mind a férfiak, mind a nők, s különösen aggasztó módon a fiatalok körében. A hatóságok egyebek között felvilágosító kampánnyal igyekeznek g
2008. február 5. kedd 19:19 - Hírextra
Ennek részeként - az érintettek közreműködésére számítva - kedden egyfajta "csodatesztet" tettek közzé, melegen ajánlva nem csak a németeknek is.

A teszt tíz kérdésből áll, s annak önkéntes megválaszolása nyomán mindenki meg tudja állapítani, valójában mennyire is veszélyeztetett.

A tíz kérdés a következő: Gondolt-e már arra, hogy mérsékelje az alkoholfogyasztást? Nehezére esik-e az alkohol fogyasztását hosszabb távon is, tudatosan mérsékelni? Előfordult-e már, hogy nem volt képes abbahagyni az ivást? Gyakran érzi-e, hogy szüksége van az alkoholra? Előfordult-e már, hogy felháborították, ha mások bírálták az alkoholfogyasztás miatt? Megtörtént-e, hogy az ivás miatt nem volt képes teljesíteni a családdal, a barátokkal, illetve a munkahellyel szemben vállalt kötelezettségeket? Elhanyagolta-e a barátokat, az addigi hobbikat, illetve egyéb, korábban fontos dolgokat az alkohol kedvéért? Van-e lelkiismeret-furdalása az alkoholfogyasztás miatt?

Előfordult-e már, hogy reggel is fogyasztott alkoholt, hogy éberebb maradjon, s képes legyen koncentrálni? Volt-e emlékezetkiesése az utóbbi időben az alkoholfogyasztás miatt?

A kérdésekre a tesztet kidolgozó egészségügyi szakértők szerint három válasz adható, mégpedig az "igen", az "olykor" és a "nem" válasz. Az "igen" két pontot, az "olykor" egy pontot, a "nem" nulla" pontot jelent.

Az értékelés meglehetősen szigorú, de a teszt kidolgozói esküsznek rá. Természetesen előfeltétel az őszinte válasz, illetve az, hogy legalább önmagát senki ne csapja be. Ebből kiindulva - a válaszok nyomán - az ajánlások a következők:

Nulla pont: az alkohollal kapcsolatban a legésszerűbb magatartás. Azaz, ha fogyaszt is alkoholt, csupán úgy és annyit, hogy az semmifajta egészségi károsodást nem okoz.

Egytől-három pontig: szívesen iszik, olykor túl sokat. Ügyeljen arra, hogy az élvezet ne váljon szokássá. Az első lépés efelé az alkoholfogyasztás mérséklése.

Négy vagy még több pont: a válaszok arra utalnak, hogy rohamos léptekkel halad a függőség felé, sőt talán már el is érte ezt a stádiumot. Itt az ideje, hogy alaposan átgondolja az alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásait. Egészsége érdekében sürgősen lépnie kell. Mindenképp fogyasszon kevesebb alkoholt, de a legjobb az, ha hosszabb ideig egy kortyot sem iszik.

Németországban nagy reményeket fűznek a most közzétett "csodateszt" eredményeihez. A szakértők elismerték, hogy az értékelés drákói, de úgy vélekedtek, hogy - nem utolsósorban a jobb félni, mint megijedni elv alapján - az egészség védelmét szolgálja. De arról egyelőre még nincs szó, hogy azt kötelezővé tegyék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását