2024. április 29. - Péter

Cikkek az OSZK honlapján

A különféle folyóiratok cikkei közötti hatékony keresést teszi lehetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) technikai fejlesztése, az intézmény honlapjáról elérhető Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa; a szolgáltatást (HUMANUS) kedden indíto
2008. február 5. kedd 13:36 - Hírextra
Tamás Kincső, az OSZK Humántudományi Biblográfiai Osztályának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a folyamatosan épülő adatbázisba a humántudományokhoz kapcsolódó cikkeket cím, szerző és tartalmi ismérvek alapján rendszerezik.

Hozzátette, hogy az induláskor mintegy tízezer - 2003 és 2007 között publikált - tanulmányt tartalmazó, HUMANUS elnevezésű adatbázis bővítéséhez már eddig is csatlakozott néhány intézmény, de további partnereket várnak.

Többek között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézete és az Országos Idegennyelvű Könyvtár munkatársai vállalták, hogy feltöltik a tanulmányok adatait.

A csatlakozni vágyó intézményeknek, szerkesztőségeknek és kutatóhelyeknek saját tanulmányaik bibliográfiai katalogizálásához nem is kell telepíteniük a rendszert, így a gyengébb gépi környezettel rendelkező szervezeteknek sem jelent problémát az együttműködés - említette az osztályvezető.

Az interneten keresztül elérhető adatbázis a tervek szerint nemcsak a cím, szerző és tárgyszó alapján történő keresést teszi majd lehetővé, hanem az adott cikk teljes terjedelmében is olvasható lesz a virtuális oldalon.

Az elsőként feltöltött tanulmányok főleg régészettel kapcsolatos írások, de a jövőben sok más témakör mellett például a szépirodalmi recenziók is bekerülnek a sajtórepertóriumba - jelezte Tamás Kincső.

Az OSZK várakozásai szerint az idei évtől már egyetlen folyóirat, évkönyv és tanulmánykötet egyetlen tanulmánya sem kerülheti el a szakirodalom után kutató olvasók figyelmét.
A 2003 előtti publikációk az OSZK magyar folyóiratok, illetve időszaki kiadványok repertóriuma nevű gyűjteményekben találhatók, amelyekbe 1946-tól kerültek a cikkek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását