2024. április 19. - Emma

Zöld bicaj, avagy a bambusszamár

Forradalmasíthatja a kerékpárgyártás technológiáját egy új, természetes alapanyag, amely ráadásul jótékony hatással van Földünk légkörére is. A bambuszról van szó, amely a trópusi országok nagy részében fapótló anyagnak számít például házak építésekor.
2008. április 18. péntek 07:50 - Hírextra
A fejlett országokban elsősorban lakberendezési és dekorációs célokra szolgálnak a bambuszból készült bútorok, dísztárgyak. A környezetvédelem hangsúlyozása, a természetes alapanyagok előtérbe kerülése egyre szélesebb rétegeket győz meg a bambusz előnyös tulajdonságairól.
Lenézett státusa ellenére a bambusz (a pázsitfűfélék Bambusoidae alcsaládja) alighanem a legerősebb anyag a világon. Szakítószilárdsága nagyobb, mint az acélé, nyomásállósága pedig meghaladja a betonét. E két tulajdonság elengedhetetlen a növény stabilitása szempontjából: a bambusz ugyanis naponta akár egy métert is képes nőni (csúcsmagassága elérheti a 60 métert), viszont átmérője közvetlenül a föld felszínén nem haladja meg a csúcs szélességét. A nagy nyomásállóság a növény saját tömegének megtartásához szükséges, a szakítószilárdság pedig ahhoz, hogy erős szél hatására se törjön ketté, csupán hajladozzék.

Környezetkímélő tulajdonságaival is kiemelkedik a többi növény közül. Mint a Newsweek írta, mérsékelt és trópusi éghajlati viszonyok között egyaránt roppant gyorsan és szaporán növekszik, akár a gyomok. Földalatti rizómájának köszönhetően a levágott részek helyén hamarosan új szárak fakadnak - akár a pázsitfűfélék esetében. A többi növényhez képest 35 százalékkal több oxigént képes előállítani a légkör széndioxidjából, és sokkal hatékonyabban köti meg gyökereivel a talajt, megakadályozva az eróziót.

Technológiai alapanyagként a bambusz előbb-utóbb kiszorítja a fémeket a kerékpárgyártásból - állítja Craig Calfee. A kaliforniai Calfee Design cég tulajdonosa volt az egyik úttörője a 90-es években a karbonszálas kerékpár-vázak elterjesztésének. Mint a hírmagazinnak elmondta, a bambusz még a szénszálas vázakat is felülmúlja. Ez a természetes anyag ugyanis jobban ötvözi magában a merevséget (amely az erőátvitel hatékonysága miatt fontos) és a hajlékonyságot (amely a rezgések csillapításához lényeges), mint bármely más anyag.

A Calfee Design által készített, 2700 dollárba kerülő bambuszvázak eladási mutatója 2005-ben még alig 5 százalékkal növekedett - tavaly viszont a növekmény már meghaladta a 33 százalékot. Hasonló mértékben nőtt a karbonszálas kerékpárok eladási mutatója a 90-es évek végén. A cég most azon dolgozik, hogy tovább finomítsa a vázak alakját, és csökkentse az előállítási költségeket. "Bambuszvázas bringán ülni olyan, mintha kényelmes papucscipőt hordana az ember, ám egyúttal a szöges bakancs hatékonyságával haladna előre" - mondja Nick Frey amerikai pályakerékpáros bajnok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását