2024. május 3. - Tímea, Irma

Bővül a Louvre

Iszlám művészeti részleg megnyitása, új kiállítási útvonalak bevezetése és egy kutatóközpont létesítése: 2020-ig a párizsi Louvre számos bővítést tervez annak érdekében, hogy még jobban fogadhassa nemzetközi közönségét és még szebben mutathassa be páratla
2008. február 5. kedd 16:15 - Hírextra
A beruházások globális összegét 250 millió euróra (csaknem 65 milliárd forint) tervezik, fedezetüket főleg az állam, továbbá szponzorok biztosítják. Abu Dzabi állam 400 millió eurót fizet majd azért, hogy a Louvre nevet viselhesse az emirátus jövendő múzeuma, ennek az összegnek azonban csak egy töredéke szolgál a bővítési tervek finanszírozására.

A Louvre tavaly 8,3 millió látogatót fogadott, ami 2001-hez képest 60 százalékos növekedést jelent.
A 2003-ben létrehozott iszlám művészeti részleg önálló szárnya 3000 négyzetméteren 2010-ben nyílik meg 10 ezer kiállítási tárggyal. A jelenlegi iszlám termek a máig a múzeum különböző részlegeiben szétszórt bizánci anyagnak adnak majd otthont.

A 18. századi bútorok összesen 2500 négyzetméteres részlegét átszervezik 2011-ig, hogy "világosabb és láthatóbb", időben tagoltabb legyen a jelenleg több helyre szétszórt gyűjtemény - közölték egy hétfői tájékoztatón.

2009 és 2012 között a Szajna felőli oldalon lévő Szfinx-udvart újra megnyitják a római és az etruszk antikvitások új útvonalán, és a Cour Carré egyik oldalán található irodák helyén öt nagy, francia és angol festményeket befogadó termet alakítanak ki.

A Sully pavilon kétezer négyzetméterén olyan látogatási útvonalat hoznak létre, amelyen magát a Louvre palotát lehet megtekinteni, a középkori alapoktól a kortárs múzeumig.

2009 és 2017 között kerül sor a Piramis-terv megvalósítására, ennek keretében átszervezik a múzeum fogadóterét, amelynek számára korábban megépült az amerikai Pei építész által tervezett üvegpiramis. Külön belépő helyeket alakítanak ki a csoportok számára és a múzeum területén 23 tájékoztató pontot hoznak létre a "a múzeumon belül jelenleg gyakran magára hagyatott" látogatók eligazítására.

A tervek között szerepel még a Tuileriák kertjének felújítása és új kortárs művek (Cy Twombly és Francois Morellet) érkezése.

Közben 2010-ben a franciaországi Lens-ben nyílik fiók-Louvre, és 2012-re tervezik az Abu Dzabi Louvre felavatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását