2024. április 24. - György

A Medúza megeszi a nagyhalat

Az Észak-Amerika keleti partjairól bevándorolt fésűs medúza (Mnemiopsis leidyi) veszélyezteti a Balti-tenger tőkehal-szaporulatát. A kieli Leibniz Tengeri Tudományok Intézetének biológusai az állat emésztőrendszerében ugyanis ikrák maradványait találták,
2008. február 5. kedd 09:41 - Hírextra
A fésűs medúza először 2006-ban bukkant fel a Balti-tengeren, és eredetileg - a tőkehalhoz hasonlóan - állati planktonnal táplálkozik. Az új felfedezés azonban bizonyítja: nem csak táplálékkonkurense, hanem ragadozója is a veszélyeztetett halfajnak. A tőkehal állománya ugyanis évek óta csökken - részben a túlzott mértékű halászat, részben pedig a környezetkárosítás miatt.

A tengerbiológusok tanulmánya még nem ad támpontot arra nézve, hogy a medúza mennyi ikrát eszik meg, azaz hogy tényleg komoly fenyegetést jelent-e a tőkehalállományra, de aggodalomra adhat okot, hogy ugyanakkor fordul elő az ívási területen, amikor a halak lerakják ikráikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását