2024. április 26. - Ervin

A diákzsűri igényesnek ítélte a Szemlét

Erősnek, igényesnek és tematikailag változatosnak ítélte a 39. Magyar Filmszemle filmes mezőnyét az Országos Diákzsűri elnöke. Teszler Tamás elmondta: véleményük szerint a művészfilmek és a műfaji filmek között is több igényes alkotás született.
2008. február 5. kedd 20:08 - Hírextra

Kiemelte egyebek mellett Novák Erik: Zuhanórepülés, Till Attila: Pánik, Mundruczó Kornél: Delta, és Tolnai Szabolcs: Fövenyóra című alkotását.

A filmszemle sajtóirodájának tájékoztatása szerint a diákzsűri úgy ítélte meg, hogy az idén "az elsőfilmes felhozatal toronymagasan veri a sokadfilmest". Pozitívumként értékelték, hogy az elsőfilmesek nagy része igényes, közönség felé nyitott zsánerfilmet alkotott.

A testület tagjai az elsőfilmesek munkáit értékelve összevetették Alföldi Róbert Nyugalom, és Till Attila Pánik című alkotását. Értékelésük szerint a Pánik című filmet erős vizuális látásmód jellemzi, s alkotója olyan aktuális problémát vet fel, amit általában nem sikerül a magyar filmeknek. "Ezzel ellentétben az Alföldi-film erősen modoros, vizuálisan fantáziátlan és agyonnyomja a zene" - áll a közleményben.

A diákzsűri Gigor Attila A nyomozó, és Paczolay Béla Kalandorok című filmjét rendkívüli humoráért emelte ki. "A nyomozó fordulópont a magyar filmgyártásban, amely az eddig Magyarországon ismeretlen műfajt, a krimi zsánerét úgy illeszti be a kelet-európai közegbe, ahogy ez eddig a magyar filmgyártásban soha nem sikerült" - mondta a grémium egyik tagja.

Mint az összegzésben olvasható, a diákok úgy látták, hogy "az elsőfilmesekkel ellentétben a sokadfilmes alkotók humorában teljesen elcsépelt, semmitmondó műveket is alkottak". Példaként Tímár Péter Casting minden, és Koltai Róbert Megy a gőzös című filmjét említették.
A dokumentumfilmek mezőnyét nagyon erősnek találták, de a diákzsűri mindössze húsz alkotást jelölt volna. Kiemelkedő fontosságúnak tartották az operatőri munkát, az újfajta megközelítést, az érdekes témákat, s előnyben részesítették azokat az alkotásokat, amelyekben szituatív jelenetekben rajzolódik ki a történet.

Öt filmet emeltek ki: Moldoványi Ferenc Másik bolygó, Bálint Arthur Poros öltöny, Kovács Kristóf Malaccal teljes, Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás, Schuster Richárd Három hiányzó oldal című alkotását.

A diákzsűri úgy ítélte meg, hogy a kisfilmek tipográfiái rendkívül gyengék és "pongyolák" voltak. A grémium szerint kár, hogy a Tejút című alkotás nem a kísérleti kategóriában szerepelt.
A kísérleti mezőnyből kiemelték Forgács Péter: Saját halál, Hegedűs 2 László: Mozzzart című alkotását, míg a kisjátékfilmek közül Réthelyi András: Defekt, Zomborácz Virág: Nyomtávváltás, Lakos Nóra: Hanna, Felméri Cecília: Kakukk, Horváth Lili: Uszodai tolvaj című munkáját.

Teszler Tamás elmondta: a diákzsűri elismerése, a kategóriánként odaítélt Zöld Holló díj egy márványlapra elhelyezett üvegalkotás, amelybe belegravírozva a rendező neve és a film címe olvasható.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását