2024. április 28. - Valéria

Húsz éve a világörökség része Hollókő

Húsz éve a világörökség része Hollókő, a Nógrád megyei faluban vasárnap Világörökségi napon ünneplik meg az évfordulót - tájékoztatta a polgármester az MTI-t pénteken.
2007. december 7. péntek 18:48 - Hírextra

Szabó Csaba elmondta: az UNESCO 1987. december 11-én vette fel Hollókőt a Világörökség-listára. Magyarországon Hollókő és Budapest volt az első két helyszín, amely kiérdemelte ezt a megtisztelő címet.

Az 1973 óta létező listán Hollókő volt az első falu, amelyik ilyen nemzetközi elismerést kapott - tette hozzá.

Az évfordulóra karácsonyi képeslapot készítettek hollókői fotóval, amelyet vasárnap egyedi postai bélyegzővel látnak el, és emlékbélyeg is készült a faluról.

Szabó Csaba a világörökségi két évtized kapcsán az MTI-nek elmondta: nagyon fontos, hogy ismertté és elismertté vált a település, azt azonban nem tudták elérni, hogy a magyar állam felelősséget vállaljon a falu működtetésében.

Kifejtette: a nógrádi falut az 1960-as évek elejéig még Magyarországon sem ismerték, ma pedig évente több, mint százezer látogató keresi fel a települést, köztük több ezer japán és amerikai turista, akik mesevilágnak tekintik Hollókőt.

Sokat számít a rang, hiszen az ismertség önmagában is vonzza a látogatókat a rendezvényekre, így például a várjátékokra, vagy a Húsvéti Fesztiválra - tette hozzá.

Hollókő polgármestere a legfontosabb célnak nevezte, hogy élő maradjon az ófalu, ezért a hagyományőrzést már az iskolában elkezdik: Hollókő az első osztálytól önálló tantárgy, és törekszenek arra, hogy helyben telepítsék le bizonyos mesterségek művelőit.

Az ófaluban 65 műemléki ház található, ezek egyharmada önkormányzati tulajdonban, a többi épületet ugyanilyen arányban helyi lakosok lakják, illetve hétvégi házként funkcionálnak.

Szabó Csaba az elért eredmények közé sorolta a középkori vár felújítását, a szálláshelyek bővítését, a falumúzeum, a szövőház, a kézműves üzletek felújítását, vagy azt, hogy Hollókőn immár digitális idegenvezető is kalauzolja a vendégeket.

Mindezt azonban pályázati pénzekből valósították meg, mert bár a világörökségi felterjesztést a magyar állam nyújtotta be, felelősséget mégsem vállal a világörökségi faluért. A 400 lakosú település önkormányzata a hozzá hasonló települések költségvetéséből oldja meg a műemlékvédelmet, a népi kultúra ápolását, a fejlesztéseket, fizeti a tervezőket, a műemléki, turisztikai szakértőket - mondta.

Hozzátette: a többi világörökségi helyszínnel együtt többször is eredménytelenül próbálták elérni, hogy bekerüljenek az állami költségvetésbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását