2024. április 28. - Valéria

8 évet kaphatnak a fatolvajok

A környezeti elemek károsítása miatt emelt vádat a kiskunhalasi városi ügyészség 51 gyanúsítottal szemben, akik 191 hektáron irtották ki az erdőt Bács-Kiskun megyében - mondta Budapesten kedden tartott sajtótájékoztatóján Téglás Péter, a város vezető ügyé
2008. február 5. kedd 16:07 - Hírextra
Megjegyezte, hogy a mintegy 21 ezer köbméter fa kivágása és ellopása a környezet károsodását, a futóhomok terjedését eredményezte. A bűncselekmény-sorozatot "jól szervezett, lelkiismeretlen emberi tevékenységnek" nevezte, melynek során a Kiskunhalas melletti terület "eredeti állapota részben, csak emberi beavatkozással állítható vissza". Meglátása szerint mindez 40-50 év múlva következhet csak be.

Megemlítette, hogy nyárfát, akácfát és bálványfát vágtak ki, amelynek tarvágása jövedelmező tevékenységnek számít. Ennek során a fakitermelés jogosságának igazolására valótlan tartalmú meghatalmazást készítettek a munkavégzők számára, akik nem tudták, hogy az egyes erdőrészletek nem a vádlottaké voltak.

Az ügyész ismertetése szerint 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, valamint anyagi természetű mellékbüntetés kiszabását kérik a bíróságtól. Ez utóbbi azért ütközhet nehézségekbe, mert a vádlottak anyagi javaikat időközben másokra ruházták. Ez ügyben az APEH-hel is felvették a kapcsolatot - tette közzé.

Elmondása szerint a vádlottak előzőleg "hosszú előzetes letartóztatásban voltak", akiket az ügynek ebben a szakaszában lakhelyelhagyási tilalommal sújtanak.

Téglás Péter hozzátette: minden erdőnek van eszmei értéke, amelynek kiirtásáért erdőgazdálkodási bírságot kell kiszabni. Tompa településnél például 8 millió forint értékben végeztek erdőirtást, ami miatt 3 millió 986 ezer forintos büntetést róttak ki. Ez azonban a meghatalmazások miatt nem a főbűnösöket, hanem megbízottaikat, a munka tényleges elvégzőit érinti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását