2024. május 3. - Tímea, Irma

Köztársasági elnökként kevesebbet fog keresni

Havi átlagos jövedelme mérsékelt csökkenésével kell számolnia Jan Svejnarnak, az egyesült államokbeli Michigan Egyetem neves közgazdászprofesszorának, ha a közeljövőben Csehország köztársasági elnökévé választanák. A Michigan Egyetem professzora, akit a k
2008. február 4. hétfő 13:58 - Hírextra

Klaus, akinek első elnöki ciklusa most jár le, a kormányzó polgári demokraták elnökjelöltje. A cseh média szerint mindkét közgazdász módos ember, van mit aprítania a tejbe.

Bár Jan Svejnar cseh államfőként havi mintegy 400 ezer koronát - csaknem 4 millió forintot - tenne zsebre, mégpedig adózási kötelezettség nélkül, mint amerikai egyetemi tanár ma ennél többet tud keresni. Az egyetemen a nettó fizetése átszámítva mintegy 220 ezer koronára rúg, amelyhez 50 ezer koronát kap különféle kiadásokra, és ezekről nem kell elszámolnia.

Felesége Kathy, aki szintén közgazdászprofesszor, havonta 160 ezer koronát hoz a családi kasszába. Cseh "first ladyként" erről le kellene mondania. Mindkettőjük bére a Michigani Egyetem honlapján ellenőrizhető. Ez a több mint 400 ezer korona azonban nem jelenti a család egyetlen rendszeres havi jövedelmét. Svejnar, mint a legnagyobb cseh bank, a CSOB, felügyelő bizottságának elnöke havonta további mintegy 140 ezret tesz még zsebre. A prágai Mladá Fronta Dnes című lap szerint Svejnar még a magyar és a török kormány, illetve Világbank tanácsadójaként is működik. Ezekről a posztokról államfőként szintén le kellene mondania.

Az ellenzéki államfőjelölt vagyoni helyzete teljes egészében nem ismert. Svejnar kijelentette: ha államfővé választják, akkor minden adatot nyilvánosságra hoz. Nyilvános forrásokból azonban közismert, hogy Amerikában szép családi háza, Prágában pedig lakása van.

A választás legfőbb esélyese, Václav Klaus jelenlegi cseh államfő sem tartozik a szegény rétegekhez. Klausék éppen a közelmúltban vettek Prágában egy újabb lakást nyolc millió koronáért. Ezzel együtt már három lakás tulajdonosai Prágában. Klausék nem titkolják: a lakásokat olyan beruházásként vették meg, amelyekből nyereséget remélnek. Az Óriáshegységben (Krkonose) lévő kétszobás lakásukat nemrégiben idősebb fiukra, Václavra íratták át. Dél-Csehországban azonban egy régebbi családi ház tulajdonosai, amelyet korábban hétvégi házként használtak.

Államfőként Václav Klaus jelenleg havi mintegy 400 ezer koronát keres. Korábbi adóbevallásaiban feltüntette, hogy publicisztikai és előadói tevékenységével évente további több milliós jövedelemre tesz szert. Valószínű, hogy államfőként nagyobb, magasabb honoráriumokat kap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását