2024. március 29. - Auguszta

Fiala és a halál

A Kelj fel Jancsi ma reggeli adása a halálról szólt. Fiala gyásza Orszáczky Miklósnak, a Syrius basszusgitárosának, énekesének és zeneszerzőjének szólt. Jackiet Szombaton hosszú, súlyos betegség után érte a halál Ausztráliában, ahol 1974 óta élt.
2008. február 4. hétfő 17:10 - Tálos Lőrinc
Fiala szikáran ismertette az MTI-hírt Orszáczky haláláról, később, egy, a Syrius dobosára, a tavaly elhunyt Veszelinov Andrásra emlékező e-mailt olvasott fel: „Veszelinov András – Isten nyugtassa – fölöttünk lakott a harmadik emeleten. Anyukám sokszor arra figyelt fel, hogy Andris, körfolyosón lábasokból és fazekakból rögtönzött dobszerelésén gyakorolt, hogy aztán a megérdemelt sikereit elérje, még ha eleinte nem is itthon.” „Itt ülök a gépnél, a kezem ökölbe szorul, potyognak a könnyeim, szétvet a tehetetlenség. Tavaly nem volt pénzem, hogy elmenjek az A38-ra, jövőre hiába lesz, már nem láthatom Jackiet.” – szól egy másik e-mail. Jackie májusban lett volna 60 éves, születésnapjára Podlovics Péter szervezett koncertet a Művészetek Palotájába. „Orszáczky Jackie köztudottan a legnagyobb tehetségű muzsikus volt, aki a múlt században magyar földön megszületett. Április 4.-re terveztünk egy koncertet, ahol a saját ausztrál zenekarával lépett volna fel. Felmerült, hogy a történtek ellenére Jackie zenekara eljön, és ad egy koncertet az emlékére, olyat, amilyet a napokban, Ausztráliában. Jackie kifejezett kérése volt, hogy nem akar nagy temetést és nagy felhajtást, és hogy a zenéé legyen a főszerep. Ma reggel beszéltem Daviddel, a gitárosával – aki Jackie egyik legjobb barátja volt – és ő is úgy gondolja, hogy egy ilyen megemlékezés méltó lenne Jackie szelleméhez. De egyelőre nem ebben gondolkodunk.”

Orszáczky annak idején az Új Rákfogó nevű jazz-formációt követően lépett be a Baronits Zsolt alapította zenekarba, ami eredetileg populáris tánc-, majd beatzenét játszott, vendéglátózott és táncdalénekeseket kísért. Jackie visszaemlékezésében „a legcikibb zenekar volt az országban, de személyibe jegyzett munkahelyet jelentett”. Az új tagok végül hol jazzes, hol bluesos-rockos irányba fejlesztették a tisztes szakmunkásokból álló zenekart. A Syriushoz köthető – ahogy mondani szokták korát megelőző – jazz-rock hangzás már Orszáczky és a Coltrane-rajongó Ráduly Mihály nevéhez fűződik. Ráduly a Pege kvartettből került a zenekarba, fuvolán és tenorszaxofonon játszott, szólistaként megnyerte a Montreaux-i jazzfesztivált. A Syrius lemezkiadását rendre elszabotálta a felülről vezérelt magyar lemezipar. A legendás Devil’s Masquarade (1971. Spin) már Ausztráliában készült, ahová hivatali packázások után sikerült kiutazniuk, hogy ott hatalmas sikert arassanak. Itthon Az ördög álarcosbálja címen adták ki az albumot, kis példányszámban (1972. Hungaroton). Ahogy Erdős Péter visszaemlékezett: "Igaz, hogy el lehetett volna adni a Syrius együttesből tízezer lemezt, de ha nem adtuk ki, senki nem reklamálta. Az a tízezer ember belenyugodott abba, hogy nem vesz Syrius-lemezt. Ha az Omegát meg az Illést nem adjuk ki megfelelő mennyiségben, botrány lett volna."

Fiala beszámolt arról, hogy vasárnap Csonkics Károly hagyott neki üzenetet Jackie halálhíréről. Csonkics, aki szép lassan megvásárolta a fél Krúdy utcát, és underground szórakozóhelyeket nyitott benne, vagy vert szét híres Syrius rajongó. Filmet készített Jackieről Ausztráliában, többször hívta haza koncertezni – fellépett a Darshanban is – könyvet íratott a hol progresszív, hol jazz rock címkével ellátott zenekarról. Mint kiderült „Karesz” már nem él itthon, Spanyolországba költözött. Ahogy Fiala közléséből megtudtuk Csonkics részt vett az „Erzsébet hídi csatában”, de nem a rendőrök oldalán.

Vannak emberek, akikben buzog a közlésvágy. Beteges betelefonálók, a levelezési rovatok állandó szereplői. Fiala János műsorát mindkét emberfajta hallgatja és színesíti hol élőszóban, hol a szerveridő szerint hajnaltájt írt levéllel. „Fiala úr! Korábban elhatároztam, hogy a múltkori volt az utolsó e-mail melyet – belátom értelmetlenül – küldtem önnek.” – kezdődik az egyik elektronikus levél, ami a Pont FM 88.1 műsorkészítőjének írtak. „Őszinte leszek, tényleg és valóban megsajnáltam önt.” - folytatódik a levél, aminek írója szerint: „Ha nem lennének a szuper aláfestő zenék, ez a műsor maga lenne az abszolút csőd. Miért nem próbálkozik a disc jockey szakmával, ott ezekkel, a számokkal biztos sikeresebb lenne.”

Fiala János reggeli műsorának ismétlése hallható a Pont FM rádión a 88.1-es frekvencián, hajnali fél 1 és 2 óra között.







Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását