2024. április 29. - Péter

A tolnai polgármester mondjon le!

Tolna város háromtagú, ellenzékben lévő MSZP-frakciója lemondásra szólította fel Sümegi Zoltán fideszes polgármestert hétfőn sajtótájékoztatón.
2008. február 4. hétfő 20:36 - Hírextra

"Ön tönkreteszi a tolnai állampolgárok életét, a lakosok félelemben, fenyegetettségben érzik magukat. (...) Jövőnk, városunk érdekében az egyetlen lehetséges megnyugtató megoldás az ön lemondása" - írták abban a levélben, amelyet a párt városi elnöke, Néber Tibor frakcióvezető Stróbl József és Takács János képviselő írt alá.

A sajtótájékoztatón több kiemelt témát jelöltek meg a szocialisták: az egészségház tervezett megépítésével a "jól működő egészségügyi rendszer megváltoztatását", az "iskolarendszer szétverését", a város eladósodását, a kommunális kft. tönkretételét, "sorozatos törvénysértések" elkövetését.

A törvénysértések ügyében a regionális közigazgatási hivatalhoz fordultak. Szerintük a polgármester túllépte hatáskörét, amikor a testületi ülésről való hiányzásuk miatt felfüggesztette tiszteletdíjuk kifizetését, valamint törvénytelenül járt el akkor is, amikor egyikük bizottsági tagságát megszüntette. Sümegi Zoltán a lemondatására vonatkozó felszólításra az MTI munkatársának úgy reagált, ahhoz több ezer ember aláírása hiányzik.

A polgármester az említett törvénysértésekkel kapcsolatban megjegyezte: testületi döntés született, s a közigazgatási hivatal csupán formai hibát állapított meg.

Az egészségház megépítéséről Stróbl József frakcióvezető azt állította, hogy a közelmúltban pályázati pénzből felújított orvosi rendelőből "kényszerítik be az orvosokat" egy vállalkozó által felépítendő egészségházba, amely gyógyszertárral egészülne ki.

A polgármester közlése szerint szó sincs kényszerítésről, a korábbi rendelő megmarad, itt működik az ügyelet is. Az új rendelő kialakításához három körzeti orvossal folytatnak tárgyalást, illetőleg szakorvosok idetelepítését tervezik.

Az iskolarendszer kérdésében a frakcióvezető sérelmezte, hogy a korábban tervezett integrált oktatásra nem pályázik a város, helyette önköltségből iskolát akar építeni.

Sümegi Zoltán elmondta: a kistérség települései nem kívántak csatlakozni Tolnához az integrált oktatás létrehozásában, esélyük sem lett volna a pályázaton nyerni. Három általános iskolát tart fenn a város, a képviselő-testület döntése értelmében mindhárom megmarad, a két városszéli iskolában alsó tagozatos képzés lesz, a felső tagozat kerül összevonásra, ehhez szükséges az épület bővítése.
A város eladósítására, a kommunális kft. tönkretételére reagálva a polgármester úgy vélte: Tolna jól járt a szemétszállítás koncesszióba adásával, kapott a város 40 millió forintot, valamint a megyében itt a legolcsóbb a szemétszállítás díja.

A 650 millió forintos adóssággal átvett költségvetést 2008-ra sikerült 380 milliós hiányra csökkenteni, nincs kifizetetlen számla, valamint 500 millió forintos fejlesztés is megvalósul - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását