2024. március 29. - Auguszta

60 milliárdos gyártási költségek

A 60 milliárd forintot is elérhetik az idei magyarországi filmgyártási költések, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságánál tavaly ugyanis mintegy 57,4 milliárd forint értékben vettek nyilvántartásba készülő alkotásokat - mondta el Taba
2008. február 4. hétfő 16:05 - Hírextra

A 39. Magyar Filmszemle keretében tartott tájékoztatón Taba Miklós kiemelte, hogy 2006-ban 24,1 milliárd forint értékben vett nyilvántartásba produkciókat a filmiroda. Hozzátette: a filmtörvény értelmében a gyártási költség 20 százalékát a következő évben visszatérítik. Ennek alapján a megvalósult alkotások értéke meghaladta a tervezett összeget, és mintegy 28 milliárd forint értékben gyártottak filmet Magyarországon 2007-ben.

Idén is lehet számítani a tervezett érték megvalósulására, azonban több, egyenként tízmilliárd forint értékű filmgyártási projektet vettek nyilvántartásba, így egyetlen tervezett produkció meghiúsulása is jelentősen befolyásolja az összeget - hívta fel a figyelmet Taba Miklós.

A tavaly nyilvántartásba vett 381 alkotás közül 335 a tervezett magyar filmek száma, amelyek gyártási összköltése 22,7 milliárd forintot tesz ki, míg a magyar részvételű 25 koprodukciós alkotás, valamint a bérmunkában készülő filmek költése egyaránt 17-17 milliárd forint körül van.

A filmiroda vezetője szerint a gyártási összegek jelentős növekedése egyrészt a 2004-es filmtörvénynek, tehát a 20 százalékos költség-visszaigénylési lehetőségnek, másrészt az újonnan alakult stúdióknak, elsősorban a pomázi és etyeki központnak köszönhető.

Taba Miklós kitért arra, hogy jelentősen változik a filmiroda jogszabályi környezete. Így egyebek mellett jogszabály definiálja a filmiroda által nyilvánosságra hozható adatok körét, például az egyes filmekhez nyújtott állami támogatás összege is hozzáférhető lesz.

A filmiroda adatai szerint 2007-ben 28 magyar film került a mozikba, a legtöbb nézőt az SOS szerelem című alkotás vonzotta, amelyet több mint 238 ezren néztek meg. A második helyen a Megy a gőzös című produkció áll 209 ezer nézővel, míg a harmadik helyezett 169 ezer nézővel a Macskafogó 2 című film.

Tavalyi a legtöbb bemutatott film, 104 alkotás amerikai produkció volt, ezt követte 26-tal a magyarok száma, míg a harmadik helyen 16 filmmel a francia alkotások állnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását