2024. március 29. - Auguszta

380 film és rengeteg sztár

Több mint 380 film és számos világhírű sztár - köztük a legnevesebb színészek és rendezők - szerepelnek az idei berlini filmfesztivál programjában.
2008. február 4. hétfő 17:04 - Hírextra

A nemzetközi filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, közismert nevén a Berlinalét február 7 és 17 között rendezik a német fővárosban, s azon mintegy 50 ország, köztük Magyarország vesz részt. A fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért a világ minden tájáról 21 film vetélkedik.

A Berlinale Cannes és Velence mellett a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválja. A szervezők szerint ugyanakkor az évente eladott mintegy 200 ezer belépőjeggyel a legnagyobb közönséggel rendelkezik a fesztiválok sorában.

Az idei immár az 58. Berlinale. Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték akkor még Nyugat-Berlinben, mégpedig amerikai támogatással, s azt a szabad világ felé egyfajta kirakatnak szánták. Az első fesztiválok vendégei egyebek között olyan világhírességek voltak, mint Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper és Jean Gabin.

A fesztiválon a politikai enyhüléssel párhuzamosan 1974-ben mutattak be először egy szovjet filmet, egy évvel később pedig az első film debütált az akkori NDK-ból. S 1991-ben - a német újraegyesülés után - rendezték az első immár "össz-berlini" Berlinalét.

A fesztivál sajátos magyar vonatkozása, hogy 1975-ben - a kelet-európai térségből elsőként - a legjobb rendezőnek járó fesztivál-fődíjat, az Arany Medvét Örökbefogadás című filmjéért Mészáros Márta kapta. A világhírű magyar filmrendező tavaly "ismételt", s életműve elismeréseként ugyancsak az egyik fő díjban, a Berlinale Kamera-díjában részesült.

A fesztivál igazgatója - főintendánsa - 2001 óta Dieter Kosslick, aki nemcsak általános ismertséggel, hanem hasonló megbecsüléssel is rendelkezik a nemzetközi filmvilágban.

A fesztivál fődíja az Arany Medve, amely a legjobb filmnek - olykor a legjobb rendezőnek is - jár. Ezüst Medvével díjazzák a legjobb férfi és női főszereplőt, Ezüst Medve jár rendszerint a kiemelkedő művészi teljesítményért, s Ezüst Medve általában a nemzetközi zsűri különdíja is. A művészi életművet rendszerint tiszteletbeli Arany Medvével, vagy rendező esetében - mint az tavaly Mészáros Mártával történt - Kamera-díjjal ismerik el.

De az említetteken kívül díjakat osztanak a különböző kategóriákban, s kitüntetik a legjobb elsőfilmest, a legjobb játékfilmet, a legtehetségesebb fiatal színészt és rendezőt, s ezzel még nem ért véget a sor.

Tavaly - minden előzetes várakozásra rácáfolva - kínai film, a Van Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuja házassága című film kapta az 57. Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását