2024. május 7. - Gizella

Szalma Ella és Tutyi Matyi

A szakadó esőben farönkön húzták a menyasszonyt, a kisbíró, a harmonikás, a pap és a püspök az omnibusz tetején, a maskarás násznép pedig spenitéren, azaz aprószekerén, hintón, lovas kocsin, talicskán, vagy éppen gyalog érkezett Zalalövő főterére, a mókás
2008. február 2. szombat 19:19 - Hírextra
Az Őrség településein régi hagyomány a rönkhúzás: ha vízkereszttől hamvazó szerdáig nem volt esküvő, akkor a falu népe szégyen-rönkre ültetett és férjhez adott egyet a pártában maradt leányok közül – mesélte Pintér Antal, a Salla Művelődési Ház Igazgatója. Az "újkori maskarás lakodalmat" – új ötletekkel kiegészítve – húsz esztendeje szinte minden esztendőben megtartják Zalalövőn. Az elmúlt években ily módon talált egymásra Tinta Lilla és Gatya Matyi, Fa Szilárd és Bor Virág, valamint Búgó Hugó és Maca Vica. A ceremónia - mint például a leány- és a legény kikérése, az esketés, az örömapa és örömanya felköszöntése – a tradíciók szerint történik ugyan, de az új párhoz évről évre új szöveget, versikéket írnak. Az idei év egyik érdekessége volt a nászmenet elején haladó, érvényes műszaki engedéllyel rendelkező csillogó-villogó omnibusz, amit a közeli kisbirtok új tulajdonosa, egy osztrák állampolgárságú férfi ajánlott fel.

Pintér Antal elmondta azt is, hogy ezen a napon kifigurázzák a kisváros népének viselt dolgait is, de ezért még soha senki sem sértődött meg és többnyire az illetékesek derülnek a legjobban. Idén a kisbíró rigmusokba szedve a Márton-napon történteket hirdette ki és a tréfásan texasinak becézett borkimérést gúnyolta ki. Ugyanígy szokássá vált, - mivel az esketés a templom előtti téren történik - hogy az álpap felkeresi és megkínálja az álmiseborral a falu igazi plébánosát.

A szervezők az utolsó pillanatig – amíg a finom illatok le nem leplezték őket – titokban tartották a meglepetést: idén első alkalommal menyegzői lakomát is készítettek a násznépnek: a paprikás krumplihoz jófajta tájjellegű vörösbort szolgáltak fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását