2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megkapta az egyik legtekintélyesebb díjat

Európa egyik legújabb, de mégis egyik legtekintélyesebb kulturális díjával, a Kairos-díjjal tüntették ki vasárnap Hamburgban Junghaus Tímea roma művészettörténészt.
2008. február 10. vasárnap 15:06 - Hírextra

A díjat a németországi Alfred Toepfer Alapítvány kuratóriuma ítélte oda Magyarország első roma művészettörténészének a cigányság kultúrájának bemutatásáért. A díjátadási ünnepségre mintegy 900 meghívott vendég jelenlétében került sor a hamburgi Schauspielhausban.

A laudációt Christoph Stölzl professzor, az alapítvány kuratóriumának elnöke tartotta. Christoph Stölzl méltatásában egyebek között kiemelte: a Kairos díjat - és a vele járó 75 ezer eurót - az európai roma kultúra megismertetése és terjesztése érdekében kifejtett munkássága elismeréseként ítélték oda a 32 éves magyar művésznek. A professzor laudációjában kiemelte: Junghaus Tímea Magyarország első roma művészettörténészeként, kurátorkánt és a kultúra aktivistájaként mindig megtalálta az utat ahhoz, hogy az európai roma művészetet a meglévő kliséken túllépve tárja fel. Ezzel pedig jelentős mértékben elősegítette, hogy a nyilvánosság megismerje a roma kultúra hozzájárulását Európa kulturális sokszínűségéhez.

A kitüntetéssel egyebek között azt a munkát ismerték el, amelyet Junghaus Tímea a
Velencei Biennálé első roma kiállításának kurátoraként végzett. A több mint százéves művészeti biennálé történetében tavaly először kapott helyet a roma kultúra. Az Elveszett Paradicsom című tárlattal debütáló Roma Pavilon üzenete az volt, hogy a többségi kultúra legfontosabb területein is jelen kell lennie Európa legnépesebb etnikai kisebbségének. A magyar művész ezzel kapcsolatban az MTI-nek korábban azt nyilatkozta: "A kiállítással azt kívántuk bizonyítani, hogy a kortárs szinti és roma művészek munkája világszínvonalú."

A Roma Pavilon anyagából egyébként a díjátadási ünnepséghez időzítve Hamburg belvárosában is kiállítás nyílt.

Az Alfred Toepfer Alapítvány Kairos-díját először 2007-ben ítélték oda, az első kitüntetett Albrecht Dümling berlini zenetudós volt. Az alapítvány szándéka szerint elsősorban olyan művészeket és tudósokat díjaznak, akik kiemelkedőt alkottak és alkotnak a képzőművészet, a zene, az építészet, a film, az irodalom és a publicisztika területein.

Junghaus Timea 2005 óta vezeti a budapesti Nyílt Társadalom Intézet (OSI) Romák Kulturális Részvételét Támogató Projektjét, amely kidolgozta a Roma Pavilon tervét is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását