2024. április 19. - Emma

Alice Cooper és a rock

Női hangzású művészneve ellenére markáns külsejű férfi Alice Cooper, a korhatáros rocker. A rockzene több mint ötvenéves történetében tucatszám találni olyan figurákat, akik figyelemre méltó zenéjük mellett a legkülönbözőbb módon igyekeztek-igyekeznek sok
2008. február 2. szombat 09:52 - Hírextra
A tekintélyes névsorból említést érdemel Screaming Jay Hawkins, Jerry Lee Lewis, Little Richard, később Arthur Brown, a Rolling Stones, a Who és a KISS társulata, Frank Zappa, Captain Beefheart, Ozzy Osbourne - és a most 60 esztendős Alice Cooper is. A hatvanas években indult énekes, gitáros, showman a sokkrock egyik alapítója, a grunge előfutára.

Detroitban született 1948. február 4-én. Igazi neve Vincent Damon Furnier, ezzel indult zenész karrierje a hatvanas évek derekán. The Earwigs nevű első zenekara, amely The Spiders néven is futott, még nem okozott földindulást a rock piacán.

Művészneve a hatvanas évek végétől ismert - eredete bizonytalan: talán telefonkönyvből vette, esetleg egy számítógépes hibából született.

Koncertjeivel már a hatvanas évek végén híressé, sőt hírhedtté vált. A hatóságok a zsengébb korosztály védelmében csak 18 év fölött engedélyezték a programok látogatását. Nem alaptalanul, hiszen emberünk a színpadon rendre bemutatta saját kivégzését, esetenként kígyókkal és egyéb lényekkel fokozta rettenetet.

Volt azért zene is: a főként Zappa nyomdokain haladó énekes a hetvenes években kifejezetten hallgatható lemezekkel jelentkezett. Az 1971-es, szakmai körökben már ünnepelt The Killer a Billboard 20., az 1972-ben megjelent School,s Out a 2., az 1973-as Billion Dollar Babies pedig az első helyig jutott. Még kedvezően fogadták 1975-ös Welcome To My Nightmare-t is. Későbbi lemezei nem hoztak számára ilyen közönségsikert, igaz, néhányat igen szépen fogadott a szakma.
A zene helyett a hetvenes évek közepétől a színpadi balhék (és műbalhék) kerültek előtérbe.

Évekig az alkoholban kereste az önmegvalósítás lehetőségeit, de csak akkor produkált ismét értékelhetőt, amikor a nyolcvanas évek második felére megszabadult az ital rabságából. A listán is jegyzett, szakmailag is jól fogadott Trash című lemeze után ismét évek teltek el a következő említésre érdemes albumáig, az 1994-es The Last Temptationig, majd a 2001-eben boltokba került Dragotownig, a 2005-ös Live at Cato Wato koncertlemezig és a Dirty Diamondsig. A többi új keletű albuma ha nem is rossz, de felejthető.

Alig hihető, de a sokkrock megteremtője rendszeresen jár templomba, több évtizede él együtt feleségével.

Barátai, zenésztársai között korántsem csak a "borzasztó" alakok találhatók meg: jó barátja Bruce Springsteen és Paul McCartney is. Dolgozhatott Frank Zappa lemezcégénél, Elton John dalokat írt számára.
Alice Coopert filmeken is lehetett látni: az egyik legsikeresebb mozija a Wayne világa.

Az "őrült" Cooperrel magyar rajongói személyesen is találkozhattak a kilencvenes években.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását