2024. május 2. - Zsigmond

A kaméleon csak beszélget

A kaméleon arról híres, hogy gyorsan képes változtatni a színét. A színváltoztatás célja viszont a közhiedelemmel ellentétben nem az álcázás, hanem a fajon belüli kommunikáció - vált ismertté számos kutatásból.
2008. február 2. szombat 13:26 - Hírextra
A hímek akkor váltanak színt, amikor más hímmel küzdenek, vagy ha szívük hölgyét akarják elkápráztatni. Mégis szívósan tartja magát az a nézet, még a biológusok közt is, hogy a különleges képesség többek közt azért alakult ki, hogy segítsen elbújni a ragadozó madarak elől.

Hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyenek a vita végére, Devi Stuart-Fox, a melbourne-i Egyetem zoológusa és Adnan Moussalli, a pietermaritzburgi KwaZulu Nalal Egyetem biológusa 21 dél-afrikai törpekaméleon faj hímjeit szembesítette egymással, és egy spektrométer segítségével vizsgálták az egyes fajok által produkált színeket. Ezt követően a kapott színpalettát összehasonlították a fajok élőhelyének színeivel.

Eredményeiket a PloS Biology című szaklapban publikálták, ahol kiderül, hogy a világos árnyalatok valójában feltűnést okoznak. Számítógépes modellek segítségével azt is kiderítették, hogy a kaméleon által "használt" színek fedik azokat, amelyeket lát is, ezzel bizonyítva, hogy a színek üzenete a fajtársaknak szól. Az is kiderült, hogy a madarak is nagyon jól látják ezeket a kontrasztokat, tehát a magamutogatás meglehetősen kockázatos.

A tanulmány bizonyítja, hogy a kaméleon színváltoztatása elsősorban kommunikációs céllal jött létre - vélekedik Roger Hanlon, a Woods Hole-i Tengerbiológiai Laboratórium (Massachusetts) viselkedésbiológusa, aki száz év publikációit nézte át a témával kapcsolatban. Soha senki nem tudta még bizonyítani, hogy a kaméleon ezen képessége az álcázást szolgálja - fűzi még hozzá.
Ez a tény és a mostani tanulmány remélhetőleg véget vet az "álcázási" mítosznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását