2024. április 25. - Márk

Filmet forgatnak Puskásról

Várhatóan jövő ősszel kezdik el forgatni a Puskás Ferenc életéről szóló játékfilmet, a tervek szerint Spanyolországban, Angliában, Németországban és Ausztriában is készülnek majd felvételek - mondta el Neményi Ádám producer az MTI-nek kedden.
2007. december 4. kedd 15:20 - Hírextra

A Puskás, a csodacsatár balladája munkacímet viselő film forgatókönyvének fejlesztésére eddig négy millió forintot nyertek pályázaton a Magyar Mozgókép Közalapítványtól. A filmjogokra és az előkészületekre már 10 millió forintot költöttek.

Neményi Ádám közölte: terveik szerint a film két milliárd forintból készülhetne el, ezzel a Puskás Ferencről szóló mozgókép az egyik legdrágább költségvetésű magyar film lehet.

Hangsúlyozta: az lenne az "optimális", ha a teljes alkotást magyar forrásból finanszíroznák. Amennyiben ez nem sikerül, német, angol vagy spanyol koprodukciós partnereket vonnak be - tette hozzá.

A téma "abszolút politika feletti, minden magyar úgy érzi majd, hogy támogatni kell" - fogalmazott a producer.

Hozzátette: további támogatásokért a teljes forgatókönyv elkészülte után tudnak pályázni. Az irodalmi forgatókönyv már elkészült, jelenleg a technikai forgatókönyvet írják Rudolf Péterrel és Szöllősi Györggyel. A filmet valószínűleg Rudolf Péter fogja rendezni - közölte Neményi Ádám. A szereplőkről szólva csak annyit mondott, "elképzelések, álmok vannak".

Az eddigi legdrágább magyar film Bereményi Géza Széchenyi István életét feldolgozó munkája volt. A Hídember teljes költségvetése 2,2 milliárd forintot tett ki.

A Puskás Ferencről készülő játékfilm azt dolgozza fel, hogy lesz a kispesti gyerekből "a világ egyik legjobb futballistája", de a mozgóképben megjelenik a szerelem, a siker és a kaland is, amikor 1956-ban egy külföldi túráról nem tért haza, és Spanyolországban telepedett le.

Neményi Ádám kiemelte: a középpontban elsősorban a magyar futball-legenda sikere áll. A munkát "próbálják a csúcson abbahagyni", Puskás Ferenc további életét röviden foglalják össze.

Puskás Ferencről Almási Tamás dokumentumfilmet forgat. Az alkotást várhatóan tavasszal mutatják be a magyar mozik.

Puskás Ferenc 1927-ben született, hosszan tartó, súlyos betegség után 2006. november 17-én hunyt el. Meghatározó egyénisége és csapatkapitány volt a legendás Aranycsapatnak. 1952-ben tagja volt Helsinkiben az olimpiai aranyérmes válogatottnak. 1953 novemberében Londonban két gólt lőtt a 6:3-as magyar győzelemmel végződött angol-magyar mérkőzésen. 1954-ben a csapattal ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon. Nyolcvanötször játszott válogatottban, 84 gólt lőtt. 1956-ban Spanyolországban telepedett le, a Real Madridban 1958 és 1967 között 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett, hat spanyol bajnokságot, három BEK-et, valamint egy Interkontinentális Kupát is nyert. Négyszer szerepelt a spanyol válogatottban, 1963-ban a világ-, és 1965-ben az Európa-válogatottban is. 1969-től több országban edzőként dolgozott.

Az 1980-as évektől többször hazatért. 1993-ban 4 hónapig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. 1997-ben a NOB Olimpiai Érdemrenddel tüntette ki. 1999-ben megkapta A magyar sport tiszteletbeli nagykövete címet. 2001-ben a XX. század legjobb magyar férfi sportolójává választották, ugyanebben az évben lett Budapest díszpolgára. 2002-ben, 75. születésnapja alkalmából róla nevezték el a Népstadiont. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet. 2006. december 9-én a Szent István Bazilikában helyezték örök nyugalomra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását