2024. május 5. - Györgyi

Fotókiállítás csángómagyarokról

Csángómagyarok, románok és romák tekintenek vissza Hegedűs Dóra fotográfus szubjektív képeiről, amelyekből kedden nyílik kiállítás a fővárosban, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület galériájában.
2008. július 6. vasárnap 10:55 - Hírextra

A fekete-fehér riportfotók idén áprilisban készültek a romániai Bákó megyében, ahol jelentős csángómagyarság él.

Hegedűs Dóra, aki a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke is, az MTI-nek elmondta: képei szubjektívek, a fotókon békében megférnek egymás mellett a csángómagyarok, a románok és romák, ahogy lakóhelyükön, a Szeret völgyében is sok száz éve már.
A Szeret völgye toleranciát, alkalmazkodást tanít, a 300 évnyi magukra hagyatottság megtanította a csángomagyarokat a túlélésre.

Talán egyedül itt érhető el és érthető meg a köztes lét érzése. Egyik faluban még szinte a motorizáció előtti fejlődési szinten élnek, dolgoznak az emberek és beszélik anyanyelvükként a magyart, s nem sokkal odébb már a XXI. század minden vívmányával és terhével megáldva már csak arra emlékeznek, hogy a nagyszüleik magyarul imádkoztak - fogalmazott a művész.
A kiállítást Brezina Zoltán fotóművész nyitja meg. A megnyitón moldvai népzene és mese kalauzolja el a látogatókat a Kárpátokon túli világba. A tárlat július 26-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását