2024. április 27. - Zita

Képviselői kincsestár – Orbán, Gyurcsány és a laptop

Az országgyűlési képviselők mindegyike benyújtotta tegnap estére vagyonnyilatkozatát. A szabadon megtekinthető jövedelem- és vagyonbevallások között mi is szétnéztünk. Milyen autóval száguld Orbán? Gyurcsány papíron is multimilliárdos? Kóka milyen mobilt
2008. február 1. péntek 16:13 - Constantinovits Milán
Miniszterelnök, aki nem szünetelteti foglalkozását

Nézzük végig először a pártelnökök kimutatásait! Kezdjük a szimpatizánsai és masszív utálói által is Krőzusnak tartott Gyurcsány Ferenccel. A miniszterelnök vagyonnyilatkozata legtöbb társától eltérően nyomtatott, csak a végén találjuk meg kézjegyét. Az ország első embere Dobrev Klárával és két gyermekével (Anna, Tamás) él egy háztartásban, de az ő nevén mindössze egy 50 négyzetméteres, pápai lakótelepi ingatlan van. Kevésbé szerény az űrlap másik, foglalkozásra kérdező része: „Foglalkozása: Miniszterelnök”, illetve amit az ellenzék szívesen látna máshogy: „Szünetelteti-e foglalkozását? Nem.

S hogy mennyire is éri meg az ország élén állni? Gyurcsány szerint havi bruttó jövedelme 1.435.200 Ft. Ez mindenesetre nagyságrendekkel kevesebb, mint „mellékállása”, a részvényesi osztalékot biztosító, 100 százalékban tulajdonolt Altus Zrt., ahonnan tavaly 110.016.778 Ft bevétele volt. Vagyis a papír alapján tavaly a miniszterelnök több mint 120 millió forintot keresett. (Igaz, nem tüntet fel nagyobb összegű készpénzt, pénztári követelést és ingóságot sem.)

Orbán és a sikerkönyv

Ehhez képest meglehetősen szerény az ellenzék vezérének anyagi helyzete, bár több ingatlan van feltüntetve benne, mint riválisánál. Orbán Viktor Lévai Anikóval és öt gyermekével (Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra) osztozik egy kvázi 200 négyzetméteres, 2002-ben szerzett hegyvidéki társasházon, illetve több, összesen pár ezer négyzetméteres felcsúti belterületen. Igaz, eme telkeket feláldozták a helyi futball oltárán, hiszen ötven évre átengedték ezeket a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak.

Emellett az ex-kormányfő nagyjából összesen 17 millióra rúgó készpénzzel, banki letéttel és kintlévőséggel rendelkezik, amiből azonban még egy 20 milliós hitel utolsó részleteit kell törlesztenie. Jövedelem tekintetében is a töredékét keresi meg Gyurcsányénak, ám ez is szép summa: a képviselői havi bér mellett, a Fidesz elnökeként további 723.000-et tehet zsebre havonta, és könyve jogdíjaiból is további 12 millió forint folyt be a kasszába tavaly. Ennek ellenére a pártelnök egy 2001-ben vett 1.4-es VW Golffal rója az utakat. Legalábbis a papír szerint.

Kóka önmaga adósa

A liberálisok első embere, Kóka János a valamikor feketemunkásokkal épülő, 4000 négyzetméteres telken álló, több mint 600 négyzetméteres családi házán kívül mindössze egy hasonló nagyságú verőcei ingatlant tulajdonol. A buksza sem üres: 74 millió forintnyi mobilizálható tőkével rendelkezik, amihez hozzájön még 37 milliós követelés. Emellett azért ott van a listán egy 69 milliós tartozás is, ami az épület vételárából hátra van még Kóka Jánosnak. A cég pedig, amely felé a tartozást rendezni köteles, az a Rumed 2000 Kft., ahol – milyen véletlen – az SZDSZ elnöke 51 százalékos tulajdonrésszel bír. Vagyis Kóka János tartozik önmagának, de legalább nem vesz fel tiszteletdíjat a liberális pártelnökségért. Érdekesség, hogy ő dísztárgyakat és háztartási elektronikát is feltüntetett vagyonnyilatkozatában. Sőt, a mobiltelefonját is, az általa több mint 200.000-esnek tartott Nokia E90SL-et.

Dávid Ibolya szűkszavú

A pártelnökök közül egyetlen nőként Dávid Ibolya vagyonnyilatkozata is érdekes: ő egy 113 és egy 150 négyzetméteres második kerületi lakást tudhat magáénak, illetve egy zamárdi nyaralót, ami igaz, csak 90 négyzetméteres. Ami meglepő az elnökasszony nyilatkozatában, hogy az alapján a képviselői tiszteletdíján kívül nem rendelkezik más jövedelemforrással (pedig van egy hatmilliós tartozása), sem gépkocsival. Vagy legalábbis nem az ő nevén van. Még annyi derül ki a papírokból, hogy férjével, Barbalics Miklóssal él egy fedél alatt és használja a mindet képviselőnek járó, majdnem félmilliós értékű IBM Thinkpad notebookot.

Semjén csak vizsgáztat

A rend kedvéért vizsgáljuk meg a KDNP vezetőjét, Semjén Zsoltot is. A kereszténydemokrata frakcióvezető szintén Budán él, egy 113 és egy 42 négyzetméteres zöldövezeti lakás boldog tulajdonosa, no meg haszonélvezője egy félezer négyzetméteres balatonfenyvesi ingatlannak. Bár nincs a nevére írva gépkocsi, és súlyos adósságok sem terhelik a frakcióvezetőt (a kollégái között meglepően kevésnek számító kvázi 50.000-es adóssága van svájci frankban, és ötmillió pedig forintban), mégis csak 1.000.000 Ft készpénzzel rendelkezik. Jelenleg szünetelteti köztisztviselői állását az NKÖM-nél, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is csupán vizsgáztatást vállal, évi 30.000-ért. Ezek mellett mindössze a szokásos mobiltelefon és laptop képviselői egyenfelszerelést birtokolja.

A puritán forradalmár és a pálinkás Gyenesei

Kiragadtunk még egy-két ínyencséget a honatyák nyilatkozataiból. Kapolyi László, az MSZP szürke eminenciása, az MSZDP elnöke például tágas villája mellett több tucat szántófölddel rendelkezik, és bizony nemcsak a közhiedelem szerint az egyik leggazdagabb magyar közszereplő. A bevallása alapján majdnem félmilliárdos vagyona van, amihez nem csekély éves jövedelem társul. Szinte elhanyagolható az MTA tagjaként és tanácsadójaként kapott bruttó havi 1 milliója ahhoz képest, hogy különböző cégei révén is majdnem ennyi üti markát, s akkor még nem szóltunk a hagyományos képviselői fizetésről. Ellenzéki kontrasztként említhetjük az ex-forradalmár Wittner Máriát, aki nem rendelkezik a dunakeszi ingatlanán kívül úgyszólván semmivel (sem gépkocsi, sem laptop, sem telek, sem tartozás, sem más jövedelem.)

Ám, hogy ne érhessen minket a kormányellenes populizmus vádja, idecitáljuk Kósa Lajos vagyonnyilatkozatát is. A cívis város első embere 300 négyzetméteres debreceni családi hajlékán kívül magáénak tudhat két budakeszi ingatlant is, és bár 69 milliós hitelt készül felvenni lakásfelújításra, a Seat-ja mellett egy Suzuki és egy BMW motorkerékpárt is tárol a garázsban. Érdekes, hogy az MDF-ősatya Lezsák Sándor még mindig birtokolja a több mint 5000 négyzetméteres legendás lakiteleki kertet, ahová feltehetően a Volvó S-40-esével utazik.

A vagyonnyilatkozatok puszta adathalmazai között azért fellelünk némi humort is. Tekintsünk el attól, hogy mennyiben a választópolgároknak szól a tréfa, és mennyiben Gyenesei István személyiségének része: a somogyi képviselő ugyanis beírta a védett műalkotásokra rákérdező rovatba, hogy „2 gyermek és változatlanul 3 unoka”. Majd hozzáfűzte a szerzés jogcíme rovathoz: „az élet ajándékai”. Gyenesei mindemellett több vadásztrófea büszke birtokosa, illetve rendelkezik egy pálinkagyűjteménnyel, ami túl azon, hogy saját főzet, folyamatosan „öregszik (ez jó) és fogy”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását