2024. április 20. - Tivadar

Ausztrál megszállás alatt a Gödör

2008 a Kultúrák közötti párbeszéd éve, az ennek szellemében működő One World Project egész éves programsorozatot indított Magyarországon. Ennek keretein belül rendezik ma este a Gödörben az Ausztrál Partit is.
2008. február 1. péntek 19:00 - Pálfi Rita
Az interkulturális párbeszéd fő akadálya az ismeretlentől való idegenkedés, és e probléma elleni küzdelem része a One World Project 2008-as programsorozata is, ami a világ kultúráit igyekszik bemutatni és közelebb hozni egymáshoz, illetve a magyar közönséghez. A ma esti Ausztrália partiról, az év során várható és a már folyamatban lévő eseményekről kérdeztük Tenke Katát, aki szerkesztőként tevékenykedik a projectben.



Miből áll a One World Project?

Ez egy egész éves programsorozat, három nagy részből áll. Először is vannak tematikus hetek a Tilos Rádióban - amik elérhetőek az interneten - meghívott szakértőkkel, akik hozzá tudnak szólni relevánsan ehhez a témához. Ezeket a beszélgetéseket folyamatosan egészítjük ki háttéranyagokkal és cikkekkel. A harmadik része egy világzenei parti, ami lezárja a tematikus hetet. Itt főleg a zene és a művészet kerül előtérbe, egyfajta audiovizuális utazásról van szó. Koncertek, dj-szettek, workshopok, vizuális performance-ok és kiállítások alkotják. Ezeken keresztül próbáljuk közelebb hozni az adott földrészt illetve annak kulturális sokszínűségét.

Ausztrál Parti a Gödörben
Dreamtime Mesék: Velvet (Csipetke, Tilos Rádió)

Filmvetités: "Terra Australis", a vásznon Ausztrália

Koncertek

Avaron:

Csirmaz Gábor: didgeridoo, slide didge
Sándor Béla: didgeridoo, szájharmonika

Gudanjabro:
Martin Balázs: didgeridoo
Kerekes János: didgeridoo
Laár Dávid: dobok
Mikó György : pánsípok, ritmushangszerek

Airtist(D/HU) "Wireless" c. lemezbemutató koncert:
Markus Meuer: didgeridoo
Szilágyi Áron: doromb
Döme: beatbox
www.myspace.com/airtistmusic
www.records.aural.hu/

Tilos dj-k - TRIBAL FUSION PARTY:
0.00-1:30 Zsaresz - (Délibáb) tribal trance set
1:30-3.00 Ludmilla (Break Out Breeze)- special australian breakbeat set
3:00-4.30 AdamSalman ( Délibáb)- breakbeat fusion set
4:30- Toma - (Karaván)fusion set

Visual & Deco:
Onevisione:
panoráma videomix
diavetités

Belépő: 1000 Ft

Az év során különböző kulturális vagy földrajzi egységekre bontva tematikus hetek keretében mutatjuk be a világot. A következő hónapban a Közel-Kelet és az iszlám, azután Afrika lesz a téma. Nem öt kontinenst járunk körbe, hanem különböző területeket. Például lesz vallásközi párbeszéd témája köré szervezett hét is, ahol különböző vallásokat képviselő emberek beszélgetnek arról, hogy közös nevezőre tudnak-e jutni, vagy hogy milyen vallási problémák merülnek fel manapság.

A One World projekt célja az, hogy bemutassa azt a kulturális sokszínűséget, melyben élünk, a művészeteken keresztül pedig elősegítse a toleranciára , elfogadásra épülő közösségi érzés kialakulását.

Nem tartotok attól, hogy akik alapból érdeklődnek a programsorozat iránt, eleve nyitottabb emberek, így pont azokhoz nem fogtok eljutni, akikhez igazán szeretnétek (az idegenkedés csillapítása miatt)?

Szerintem a közönség folyamatosan bővülni fog. Már túl vagyunk az első tematikus héten a Tilos Rádióban, és pontosan azért is jók ezek a beszélgetések mert interaktívak, a hallgatók bármikor betelefonálhatnak, az interneten keresztül is kérdezhetnek, van fórum. Abban bízunk, hogy hónapról hónapra egyre több emberhez eljut a hírünk, főleg a fiatalokhoz.

Olvastam, hogy a Dévaványai Dobfesztivál Nemzetközi Világzenei Találkozó is programsorozathoz tartozik.

Igen, egyrészt a fesztivál támogatóként csatlakozik, másrészt egy egy hetes szabadegyetem megszervezése is célunk. Itt főleg olyan mai társadalmi problémákat fogunk feszegetni, mint a globalizáció vagy a környezetvédelem. Mindezt beleágyazva egy világzenei fesztivál programjába.

Néztem, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) erkölcsi támogatótok, mit jelent ez pontosan?

Tulajdonképpen azt jelenti, hogy hitelesnek tartják a programot, egyetértenek a célkitűzéseivel. Amikor anyagi támogatót keresünk, akkor fontos, hogy mögöttünk áll az Európai Unió és az OKM is.



Mi várható ma este a Gödör klubban?

Este 7-kor kezdődik a buli a Terra Australis c. útifilm vetitésével, és elhangzanak ausztrál (őslakos) mesék és mítoszok. Ezután három nagy koncert következik, melyekben a didgeridoo (ausztrália őslakosainak különleges hangszere) fontos szerepet játszik. Az este Tilos Dj-kel zárul: Zsaresz, Ludmilla, Adam Salman és Toma szórakoztatja majd a közönséget.

Mi várható a következő hónapokban?

Az első tematikus hét inkább időutazás jellegű volt, kutatók közreműködésével például. A következő tematikus hetekben sokkal élőszerűbb, aktuálisabb problémákkal fogunk foglalkozni. Az egészet úgy lehet összefoglalni, hogy a kulturális antropológia nézőpontját és rendszerét próbáljuk alkalmazni: minél több irányból megközelíteni az adott témát, legyen az gazdaság, vallás, nők helyzete vagy bármi más.

További információk a oldalon találhatók.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását