2024. május 3. - Tímea, Irma

Áfonyát kerestek, aranyra találtak!

Aranyban és más értékes fémekben gazdag lelőhelyre bukkant az erdőben áfonya helyett két svéd szakácsnő. Az idős asszonyok mostanra, a felfedezés után öt hónappal már meg is állapodtak egy neves multinacionális bányavállalattal a területre vonatkozó kutat
2008. február 1. péntek 08:40 - Hírextra
A 69 éves Siv Wiik és 64 éves barátnője, Harriet Svensson az észak-svédországi Överturingból tavaly augusztus 20-án áfonyát szedni indultak a környék erdejébe. Az apró gyümölcsből egy szemet sem találtak, kíváncsiságból viszont megkocogtattak egy sziklát a hegymászó csákányukkal, mire fényesen csillogó kődarabok pattantak le róla.

Szakértők szerint minden idők leggazdagabb svédországi aranykészletét rejtik az ottani hegyek. A minta alapján egy tonna kőből 23,3 gramm aranyat lehet kinyerni, a cinktartalom pedig 33,8 gramm tonnánként, ami ugyancsak kiemelkedően magas arány. A kőben továbbá ezüstöt, rezet, és ólmot is találtak.

Az asszonyok 800 hektárra foglalták le maguknak a feltárás jogát. Ezt adják most tovább a nemzetközi nagyvállalatnak. Csütörtöki bejelentésükben arra nem tértek ki, hogy mekkora összeget kapnak cserébe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását