2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Meghirdették a Hartley-Merrill forgatókönyvíró pályázatot

Meghirdették a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvíró pályázatot, amelynek első három nemzetközi helyezettje és magyarországi nyertese is jelentős szakmai lehetőségeket kap a bemutatkozásra - közölte a pályázat magyarországi képviselője az MTI-vel csü
2008. január 31. csütörtök 17:05 - Hírextra
A neves rendezők, producerek és forgatókönyvírók - David Puttnam, Robert Redford, Lina Wertmüller, Nyikita Mihalkov, Brad Radnitz és David Williamson - nevével fémjelzett versenyre február 22-éig várják a magyar pályázók által írt egész estés nagyjátékfilmek forgatókönyvét.
A Los Angeles-i RKO Pictures filmprodukciós cég vezetői, Ted Hartley és Dina Merrill által 1989-ben útjára indított versengés célja a forgatókönyvíró tehetségek felkutatása és támogatása. A Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists) által meghirdetett megmérettetés nemzeti fordulóit idén 13 országban tartják meg.

A kiválasztott nemzeti zsűri - melynek összetételét csak a pályázat eredményének kihirdetésekor hozzák nyilvánosságra - a pályázók nevének ismerete nélkül bírálja el a benevezett forgatókönyveket, melyek közül a nyertes alkotás továbbjut a nemzetközi fordulóba.
A magyarországi verseny első helyezettje a továbbjutáson túl bekerül a jövő év első felében induló Fade In nemzetközi online forgatókönyves piactér prémium szekciójába, tehát kiajánlják számos nemzetközi producer és filmes döntéshozó számára.

A közlés szerint a nemzeti első helyezetteket értékeli az amerikai zsűri, az általuk legjobbnak ítélt három forgatókönyv írója meghívást kap a Cannes-i Filmfesztivál ideje alatt tartott díjátadó eseményre, továbbá pénzdíjazásban részesül. A nyerteseknek lehetőségük nyílik arra is, hogy találkozzanak az amerikai filmszakma képviselőivel Los Angeles-ben.

A pályázatra azok a Magyarországon született vagy Magyarországhoz szoros kötődéssel rendelkező alkotók jelentkezhetnek, akik legfeljebb egy megfilmesített nagyjátékfilm forgatókönyvével rendelkeznek.

Műfaji megkötés nincs, a Hartley-Merrill Pályázat minden, legfeljebb két író által jegyzett, eddig még nem publikált pályázati anyagot elfogad. A magyarországi forduló eredményét március 17-én hirdetik ki.

Mint azt a közleményben kiemelték, a pályázat alapítása óta a magyar forgatókönyvírók a nemzetközi mezőnyben is jelentős eredményeket értek el: 1993-ban Enyedi Ildikó Bűvös vadász című forgatókönyve a nemzetközi fordulón első díjat nyert, illetve 1997-ben és 1998-ban is magyar forgatókönyvírók - Czető Bernát László és Gárdos Éva - kapták a nemzetközi fordulón az első díjat, míg 2000-ben Szilágyi Andor a nemzetközi versenyben második díjat nyert.
A nemzeti pályázat első helyezettje 2006-ban Fazakas Péter és Csurgó Csaba Para című forgatókönyve lett, míg tavaly Tóth Csaba és Gál Péter Weekend című forgatókönyve nyerte el az első díjat.

A nyertes magyar alkotások közül azóta számos forgatókönyvből készült film.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását