2024. április 29. - Péter

Velencében van Veronese Kánai menyegzője

Visszatért eredeti helyére, Velencébe Veronese Kánai menyegzője a digitális technikának köszönhetően. A gigantikus - 6,8 x 10,4 méteres - képet a korai itáliai barokk művésze 1563-ban készítette egy velencei kolostor számára.
2007. október 22. hétfő 12:14 - Hírextra

Freskót szeretett volna festeni, de lagúnák városának nedvessége, és sóssága ezt nem tette lehetővé. Speciális vászonra festette, de hogy a freskó illúzióját keltse, gipsszel vonta be és olajjal, gyantával foltokat is kent rá - írta az El País című spanyol napilap.

A kép, amely jelenleg a Louvre-ban látható, hányatott életet élt. 1797-ben Napóleon csapatai leszedték a kolostor faláról és a könnyebb szállítás érdekében darabokra szabták. 1854-ben restaurálták, de akkor néhány részletet lekapartak róla. Az 1992-es tisztítás során pedig, megmagyarázhatatlanul, pirosra festették az egyik alak ruháját.

 A kép digitális reprodukcióját a madridi Factum Arte műhely készítette. Nem javították ki az évek során elkövetett hibákat, a reprodukció pontos mása a Louvre-ban lévőnek.

A világ egyik legszebb mesterművének tartott Kánai menyegző, amely Jézus első csodatételét ábrázolja, tökéletes reprodukció formájában San Giorgio szigetének kolostorában látható egy hatalmas gipszpanelen. A kiállítás a reprodukció egyes fázisait is bemutatja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását