2024. május 4. - Mónika, Flórián

Információs rendszer katasztrófahelyzetekre

Uniós támogatással katasztrófavédelmi információs rendszer épült ki a Dráva-mentén a horvát-magyar határon átnyúló katasztrófahelyzetek gyors kezelésére - jelentették be csütörtökön Balatonföldváron.
2008. január 31. csütörtök 18:40 - Hírextra

A Dravis nevű komplex rendszer kiépítését szolgáló program befejező értekezletén Heizler György, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott: áttörés történt a határmenti együttműködésben; a megvalósított programnak a lakosság védelme mellett komoly környezetvédelmi szerepe is lehet.

Az uniós Interreg, Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Programjának keretén belül 18 hónap alatt megvalósult program célja, hogy Somogy megye és a szomszédos horvátországi Koprivnica megye határán, vagyis a Dráva-mentén előforduló katasztrófahelyzetek kezelése gyorsabbá és hatékonyabbá váljon a jövőben. Az egyebek közt a veszélyeztető tényezők felméréseiből, adatgyűjtésekből, azok értelmezéséből és két nyelv közötti kommunikációt gyorsító programból felálló rendszer alkalmazható Magyarország más határ-menti térségében is - mondta Heizler György. Példaként említette, hogy a Dráva-mentén egy vasúti tartálykocsi kilukadása okozta vegyi szennyezés során a baleset és a szél paramétereinek megadásával gyors, pontos, három dimenziós információkkal szolgál majd a megalkotott szoftver a döntéshozatal megkönnyítésére.

Szűcs Márton, a VÁTI Kht. programmenedzsere arról beszélt, hogy átalakult az uniós támogatási rendszer, de a határon átnyúló együttműködésekhez - köztük a technikai segítségnyújtáshoz - a jövőben is lehet forrásokat szerezni. A 2013-ig terjedő ciklusban ilyen célokra mintegy 20 millió eurós uniós keret felhasználására nyílik lehetőség 15 százalékos nemzeti és/vagy önerő megteremtése mellett, a várhatóan nyártól megjelenő pályázati kiírásokon keresztül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását