2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fiala levette a szocikról a kezét

Fiala János csütörtök reggel a frakciófegyelemről és a szakmai viták hiányáról beszélt. Telefonon vendége volt Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere és Gurály Zoltán, aki a hétvégén esedékes hajléktalan népszámlálásról is beszámolt.
2008. január 31. csütörtök 15:18 - Pálfi Rita

Fiala János csütörtök reggeli műsora szerdával kezdődött. Egyrészt elhangzott a Született gyilkosok című filmből egy tegnapi kérdésben felmerült dal. De az időutazás oka nem ez volt, hanem az, hogy a kedd este látott riportról feladott találós kérdésre későn érkezett a hallgatói válasz. Ezért a lakossági fórumról levont következtetések átcsúsztak mára, azonban aktualitásukból sokat nem vesztettek. Miről is szól a történet? Mi zavarta Fialát, és nem egyedül őt?

Balogh József szocialista országgyűlési képviselő, volt győri polgármester egy lakossági fórumon nem tudott érdemi választ adni az egészségbiztosítási reformot érintő kérdésekre. Nem jelentene ez problémát, ha nem egy olyan képviselőről lenne szó, aki megszavazta a törvényt. Hasonló ügyben említette Fiala Donáth László, szintén szocialista képviselő nevét. Mindkét eset felveti a kérdést, hogy hogyan győzhetünk meg valakit úgy, hogy nincs a képviselt álláspontunk mögött belső meggyőződés, vagy nem kimutatható. Ezen túl, ha nem tudnak érdemi választ adni arra a kérdésre, hogy miért van szükség új társadalombiztosítási rendszerre, akkor „ott eszi meg a fene az egészet.”
Ezek az esetek nemcsak magukat a képviselőket égetik le, hanem pártjukat és a kormányt is. „Valójában Balog képviselő győri szereplése alapján az egész kormány mehet.”

Nem új keletű felháborodásról van szó, hiszen az egészségügy átalakításával kapcsolatban nem az a legnagyobb baj, hogy működőképes és jó rendszert hoz-e létre. Komoly szakmai háttér, utánanézés és persze némi jövőbelátó képesség nélkül nehéz is lenne megmondani. Ami viszont rendkívül zavaró, hogy szakmai egyeztetés nélküli politikai döntés született. A hónapokon át húzódó koalíciós keringő eredménye attól csak még jobban kétséges, hogy a törvényt megszavazó képviselők nem tudják megmagyarázni döntésüket. Teszem hozzá, hogy fogadjunk el egy döntést, amit maguk a döntés meghozói sem tudnak indokolni? Azt már csak halkan merem megjegyezni, hogy az ellenvélemények oldalán is lehetne szemezgetni a "szakértői" megnyilvánulásokból. Azt mindenki magad döntse el, hogy mi a jobb: ha valamit úgy szavazunk meg, hogy csak a „vakhit” vezérel, vagy ha úgy nem szavazzuk meg.

Külön pikantériájáról ír a megszavazott törvénynek a Heti Válasz, és ezt vette át a Hír Tv híradója. Eszerint a december 17-én megszavazott törvényt még az utolsó pillanatban módosította a tárca. Egy olyan, már elfogadott módosítást „pontosítottak”, ami arról szól, hogy milyen biztosítók léphetnek be a rendszerbe. Az esettel kapcsolatban Fiala megjegyezte, hogy ő a kollégáival úgy dolgozik együtt, hogy „amikor leül, tudja, hogy ott a szék”.

Kicsit visszakanyarodva a szocialista párthoz és frakción belüli együttszavazáshoz. A műsor vendége volt Hunvald György, Erzsébetváros szocialista polgármestere, akit a napokban büntetett meg a fővárosi frakció, mivel adott kérdésben kialakult eltérő véleményének adott hangot. Ezzel kapcsolatban a hirextra.hu is felkereste a politikust, a részletek a későbbiekben olvashatók az oldalon. Röviden az ügyről csak annyit, hogy a vitás kérdés az volt, hogy három színház esetében kiírjanak-e külön pályázatot a vezetők megválasztására, vagy helyben hagyják a kulturális bizottság döntését. A polgármester nemcsak ezért érdekes, hanem a nálunk újdonságnak számító energia-beszerzési társulás miatt is. Ennek lényege, hogy több önkormányzat együtt képes lehet alacsonyabb áron gázhoz és akár áramhoz is jutni, és akár kedvezőbb árat is kiharcolni a lakosok részére. Ami egyesek számára még üzenet értékű lehet, hogy pártállástól függetlenül fognak össze az önkormányzatok a közös cél érdekében. Valahol el kell kezdeni.

S hogy lássuk, Hunvald György nem unatkozhatott sokat az elmúlt hetekben, szóba került még az erzsébetvárosi zsidónegyed és az utcakép védelme is, ugyanis elfogadták azt az előterjesztést, ami négy hónapig tiltja bármilyen építési engedély kiadását a területen. Ez az idő arra kell, hogy a műemlékvédelemmel közösen kidolgozzák azt a szabályozást, mely megakadályozza az értékes épületek lerombolását, és az új épületek esetleges utcakép rondítását.

Ezen kívül a műsor vendége volt Gurály Zoltán, aki a február 2-ról 3-ra virradó éjjelre tervezett hajléktalan számlálásról beszélt, aminek végrehajtásához önkénteseket keresnek.

Még két hír kapott műsoridőt: Budaházy György felmentése és az ORTT kontra Petőfi (MR2) küzdelem újabb állomása. Budaházy felmentése kapcsán Fiala (újra) elmesélte, mikor nyáron a Mesterségek Ünnepén találkozott az úriemberrel, aki akkor még lakhelyelhagyási tilalom alatt állt. Fiala megjelenésére csak annyit kérdezett: „Ide már bárkit beengednek?!”

Akit érdekel, hogy hol állt meg Gyurcsány a fejlődésben, vagy hogy ki az igazság bajnoka, esetleg szereti a valaha hercegnek hívott előadó zenéjét, vagy Juliette Lewis hangját hallgassa meg a műsor szerkesztett változatát ma éjjel a Pont FM 88.1 rádión.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását