2024. május 5. - Györgyi

Fél év kizárás az EHÖK-elnöknek

Hallgató kötelezettségének hatrendbeli megsértése miatt két félévnyi kizárással sújtották másodfokon Török Márkot, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Hallgatói Önkormányzatának elnökét az ellene indult fegyelmi eljárásban csütörtökön.
2008. január 31. csütörtök 23:39 - Hírextra

A hallgató az egyetemi jogviszonyához kapcsolódó kötelességeit mindenkor, minden helyzetben és tisztségben köteles betartani - mondta a döntés indoklásakor Pukánszky Béla rektorhelyettes, az ügyben eljáró Hallgatói Ügyek Jogorvoslati Bizottságának elnöke.

A határozat szerint Török Márk a Bölcsészettudományi Kar épületében 2007 nyarán a szükséges engedélyek és felhatalmazások nélkül rendelt el átalakításokat, ezeket szakszerűtlenül hajtották végre, életveszélyes helyzetet teremtve a helyiségekben.

A hallgató folyamatosan és nyíltan semmibe vette az SZTE Tanulmányi és Információs Központjának házirendjét, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is irodájában dohányzott.

Egy másik vádpont szerint a hallgató nem a törvényes úton, az egyesület közgyűlésének döntésével, hanem egy korábban odaítélt támogatás visszavonásával kívánta megváltoztatni az Universitas Sportklub elnökségének összetételét.

Török Márk közreműködött abban, hogy a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság ne alakuljon meg, s így ne tudjon döntés hozni a szociális ösztöndíjak odaítélésének kritériumairól, melyekről végül az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat - szabályellenesen - önállóan határozott.

A határozat szerint Török Márk megkérdőjelezte az SZTE Hallgatói és Közkapcsolati igazgatójának egy egyetemi közalkalmazottal - az EHÖK-iroda vezetőjével - kapcsolatos felügyeleti jogát is.
A professzor kifejtette, Török Márk a kötelességszegések egy részét a hibásan felfogott hallgatói érdekérvényesítés kapcsán követte el.

A bizottság szerint az első fokon kiszabott büntetés az elkövetett kötelességszegések súlyához képest inkább enyhének mondható, a vétségek többsége önmagában is elegendő lehetne a legsúlyosabb büntetés - az egyetemről történő végleges kitiltás - meghozatalához.

Török Márk a határozat kihirdetését követően közölte, a döntés felülvizsgálatát kéri a Csongrád Megyei Bíróságon.

A hallgató elmondta, az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki posztjára február 17-ig lehet pályázatot benyújtani, a diákok küldöttei február 19-én választják meg az új érdekképviseleti vezetőt. Hozzátette: mivel ellene hozott fegyelmi döntés nem jogerős, ezért újra pályázik a tisztségre.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását