2024. április 19. - Emma

Európai dokumentumfilmes irányzatok

Ha a dokumentumfilmek helyzetéről van szó, a nemzetközi tendenciáknak is teret kell engedni – fogalmazott Kocsis Tibor filmrendező az európai dokumentumfilmes irányzatokról szervezett filmvetítéssel egybekötött beszélgetésen a 39. Magyar Filmszemle
2008. január 31. csütörtök 15:43 - Hírextra
A rendező bevezetőjében elmondta, a szemle jó lehetőséget teremt arra, hogy magyar alkotásokon kívül a külföldi filmes módszerekről is beszéljünk.

Az eseményen a Smiling Over The Warzone/Háború felülnézetből című svéd-dán koprodukcióban készült kreatív dokumentumfilmet vetítették le az érdeklődőknek. Kocsis Tibor szerint Magyarországon hasonló alkotás nem számít divatosnak a szakma körében. Utalt azonban arra, hogy olyan elismert rendezők, mint Schiffer Pál vagy Tarr Béla már készítettek ilyen stílusú, egész estés alkotásokat.
A bemutatott film egy dán nőről szól, akinek beteljesületlen vágya, hogy vadászpilóta lehessen. Egyik nap cikket olvas Farialról, egy afgán lányról, aki szintén ezt a foglalkozást szeretné választani. Elmegy Kabulba, hogy segítsen Farialnak abban, hogy álmát valóra váltsa. A film érdekessége, hogy egyetlen zsebkamerával forgatták.

A vetítést követő szakmai beszélgetés során Pálos György filmrendező elmondta, hogy a film a dramaturgiája, a totalitásra törekvése valamint a finanszírozása miatt példaértékű, illetve kiemelte az alkotókra és a filmre jellemző, a magyartól eltérő mentalitását. A rendező fontos momentumként említette még, hogy a filmkészítő maga is szereplő. Böszörményi Zsuzsa egészen kivételes én-filmként jellemezte a bemutatott alkotást.

Az idei évben a Filmszemle Tanács látva a műfaji változásokat, létrehozott egy új szekciót a dokumentum és fikciós elemekből álló alkotások számára. A szemle idei versenyprogramjában három ilyen típusú film is szerepel: Sólyom András 56 villanás című filmje, Bereczki Csaba Életek Éneke című alkotása valamint a Moldoványi Ferenc rendezésében készült Another Planet/Másik bolygó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását