2024. május 2. - Zsigmond

A szemtanú kötete

Majd harminc évvel Aldo Moro olasz kereszténydemokrata vezető, volt miniszterelnök elrablása és meggyilkolása után ismét a könyvesboltokban kerül egy hiteles tanú kötete a Vörös Brigádok rémtettéről.
2007. november 27. kedd 20:02 - Hírextra

Franco Mazzola kereszténydemokrata felsőházi képviselő, a történtek idején a hadügyi tárca államtitkár-helyettese, majd a kabinet titkosszolgálatok mellé rendelt küldötte A vízözön napjai című riportregényét nem sokkal a Moro-gyilkosság után névtelenül jelentette meg. Az első kiadást pillanatok alatt elkapkodták, mégsem jelent meg ezidáig ismét. A szerző szerint azért nem - felsőbb sugallatra -, mert féltek az igazságtól.

"Soha nem volt kétségem afelől, hogy a Vörös Brigádok hátterében a Szovjetunió lappangott" - mondta a névtelenségét most feladó Mazzola - "és mindig biztos voltam abban is, hogy a Moro-ügy mélyén a keleti és nyugati blokk csatározása rejlett. Olaszországot gyakorlatilag a titkosszolgálatok és a Varsói Szerződés együtt mészárolták le".

A szenátor nem hisz az események akkori magyarázatában: "például mindig is hihetetlennek tartottam, hogy május 9-én a brigádok Renault 4-ese zavartalanul átkelhetett Rómán Moro holttestével a csomagtartójában. Az az autó biztosan nem közlekedett utcák tömegében".

Aldo Morót 1978. március 16-án rabolta el a Vörös Brigádok nevű szélsőbaloldali terrorszervezet, állításuk szerint azért, mert meg akarták akadályozni a Moro nevéhez fűződő történelmi közeledést az olasz kereszténydemokrata és kommunista pártok között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását