2024. április 26. - Ervin

Szakszervezeti vezetők találkozója

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Liga Szakszervezetek, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Dem
2008. január 30. szerda 13:43 - Hírextra

A szakszervezetek képviselői kifejtették az egészségbiztosítás reformjával kapcsolatos véleményüket, amely szerint a profit és a verseny fontos elemei a társadalmi-gazdasági hajtóerőknek, de nem tekinthetők az egyedüli és mindent megoldó eszközöknek. A szakszervezetek elvi alapállása, hogy a tőke és a vállalkozás társadalmi felelősséget kell, hogy viseljen a társadalom egészével szemben.
Ennek a felelősségnek sajátos kifejeződése a társadalombiztosítás. Ebben a rendszerben a szolgáltatások egy részét kivonják a piacgazdasági törvények alól, és egy közös felelősségvállaláson és öngondoskodáson alapuló, a profit érdekeit háttérbe szorító intézményt hoznak létre. A jelenlegi kormányzat ezt a rendszert próbálja most leépíteni. Nem egyszerűen pártpolitikai kérdésről kell most véleményt formálni, hanem a jövő lehetőségeit kell megítélni.

A szakszervezetek szerint a társadalombiztosítás egészségügyi ágát illetően az egységes, profitmentes működési mód felel meg leginkább a fenti elveknek. A mai ellátási rendszer hiányainak és hibáinak megszüntetése csak ezen belül képzelhető el.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa tagjai az egyházi szociális tanítás alapján kifejtették álláspontjukat. E szerint a teljes igazságosság a gyengébbek fokozottabb támogatását és védelmét is megköveteli. Ezért a szolidaritás elve az igazságosságból is következik, így az Állandó Tanács erkölcsi kötelességnek tartja, hogy mindenféle társadalombiztosítási rendszerben az emberi személyt tartsák legfőbb értéknek, és a szolidaritás elvét kövessék. Ez az elv mindenütt és minden időben igaz, de különösen a magyar társadalomban, ahol egész nemzedékek által termelt profitból biztosították a térítésmentes egészségügyi ellátást. Ez nem ajándék, hanem hosszú évek munkájával szerzett jog.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását