2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ötletes szerkezetek

„Bárcsak lenne egy olyan szerkezet, amivel…” - kezdjük a mondatot, ha tanácstalanok vagyunk, hogyan oldjunk meg valamit. Ezeket az ötleteket érdemes feljegyezni, ugyanis lehet, hogy ma még butaságnak tűnnek, de ki tudja: pár év múlva tal
2008. január 30. szerda 07:40 - Mohai Szilvia

Maradjunk még egy kicsit a biztonságnál: a füstérzékelő mintájára kifejleszthetnék az alkoholgőz-érzékelőt, és gépjárművekbe építhetnék. A szerkezet az ember kilélegzett alkoholtartalmú levegőjét a füstérzékelőhöz hasonló hanggal jelezhetné, majd megtagadhatná az indulást, persze, nem úgy, hogy „Nem megyek és kész. Üdvözlettel, az autód”, hanem, mondjuk blokkolná a gázt, vagy nem engedné elfordítani a slusszkulcsot. Így elejét vehetnénk az ittas sofőrök okozta baleseteknek.



A gyilkosságokat, a bántalmazást és az iskolai verekedéseket is megelőzhetnénk. Agresszió esetén a szervezet stesszhormont, azaz kortikoszteront termel; emiatt a lötty miatt fajul tettlegességgé az indulat. Nyugtatóval feltöltött fiolát ültethetnénk be az emberek bőre alá, és az, ha megnövekedett kortikoszteronszintet érzékel, automatikusan adagolná a nyugtatót - a bőr alá ültetett fogamzásgátlók mintájára. Így semlegesítené az agresszióért felelős hormont, a delikvens megnyugodna, és nem ütne meg, illetve lőne le senkit.

A következő szenzációs szerkezet alapja már ma is létezik, így csak azt kell továbbfejlesztenünk. Egy karóraként felcsatolható „egészségmérőről” lenne szó. Az eszköz természetesen nem az időt mérné, hanem a vérnyomást, a vércukrot, a csonttömeget, a szívműködést és a szervezetben található összes fontos anyag mennyiségét. Amint valamilyen, a normális szintet (negatív vagy pozitív irányba) meghaladó változást érzékelne, azt diszkrét csipogással jelezné, például ekképpen: „Figyelem! Megnövekedett rinovírusszint! Náthaveszély!” Így az illető még azelőtt tudná, hogy náthás, mielőtt egyet is tüsszentene; és elejét tudná venni a kínzó betegségnek.



Ha agyalnánk még egy kicsit, biztosan több hasznos szerkezet is eszünkbe jutna. Persze, azoknak lenne a leghasznosabb az agyalás, akik az eszközt utána ki is tudják fejleszteni; de hátha így is kapnak pár ötletet.

Az ötletadó kontaktlencse
A Washington Egyetem mérnökei első alkalommal kombináltak egy hajlékony kontaktlencsét egy biológiailag biztonságos nyomtatott áramkörrel és egy fényforrással. A bionikus szem nem egy sci-fiben tűnt már fel, bizonyára sokan el is gondolkoztak, milyen jó lenne ráközelíteni egy-egy távolba vesző részletre, vagy hasznos információkat kivetíteni az ember szemére, vegyünk csak egy vizsgát, hogy ne legyünk túl tudományosak, de egy ilyen megoldás nagy segítség lenne a látásukban korlátozottaknak is. A kísérlet végeredménye egy parányi monitor, ami különböző képeket vetíthet a szemünkre. A mikroszkópos gyártási technikákkal előállított lencse természetesen a külvilágot is látni engedi, így számtalan alkalmazása lehet, olyanok is, amire eddig talán még nem is gondoltunk - fejtegette Babak Parviz az elektronikai fejlesztést végző csapat vezetője. Az eredményeket a héten megtartott Mikrolektromechanikus Rendszerek Nemzetközi Konferenciáján ismertette Harvey Ho, Parviz egykori tanítványa, jelenleg a livermore-i Sandia Nemzeti Laboratórium kutatója. (Forrás: sg.hu)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását