2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megmozdultak a házak

Napról napra súlyosbodik a helyzet a felső-ausztriai Gmundentől délnyugatra fekvő, festői szépségű tó, a Traunsee környékén, ahol egy hatalmas, több millió tonna súlyú görgeteg hetek óta mozgásban van.
2008. január 30. szerda 11:50 - Hírextra

A kőlavina korábban már maga alá temetett két kisebb épületet, most az első lakóházak alatt is odébb csúszott néhány centiméterrel a földréteg. Bár azok szerkezetében egyelőre nem történt helyrehozhatatlan kár, csupán a kertekben tört fel talajvíz a repedésekből, a házak sorsa megpecsételődni látszik.

Ugyanis eddig semmiféle erőfeszítés nem vezetett eredményre, hogy útját állják a görgetegnek vagy legalábbis más irányba tereljék. A kőfolyam mozgását még helikopterről is megfigyelték, és bár a jelenség okát tudományosan már korábban feltárták, ellene tenni valójában semmit sem lehet, ahhoz túl sok energiát rejt magában a kőlavina.

A földcsuszamlás a tó keleti partján emelkedő, csaknem 1700 méter magas Traunstein-hegy öbölszerű oldalában, a Gschliefgrabenben következett be tavaly év végén. Geológusok becslése szerint mintegy ötszázezer köbméternyi sár- és kavicshordalék lendült mozgásba. A görgeteg száz méter széles és ötszáz méter hosszú, a felszín alatti mélysége pedig elérheti az ötven métert.

A nyúlós, barna színű óriási massza leginkább egy lávafolyamra hasonlít, és felületén hozzávetőleg napi négyméteres sebességgel haladt az első időkben. A szakemberek azonban úgy vélték, hogy lent, a mélyben még gyorsabb a mozgása.

A csuszamlás olyan erejű, hogy a tó partján is folyamatosan érezni lehet a massza keltette remegést.
A Gschliefgrabenről a geológusok már évtizedek óta tudják, hogy egyfajta gyűjtőhelyként szolgál. Évente több ezer köbméter zúzalékot fog fel, amelyet sziklaomlás vagy az esőzés sodor le a Traunstein magasabb ormairól.

A tó partján a veszély miatt már hosszú ideje építkezési tilalom van érvényben. Ám a környéken több mint ötven olyan régi - legalább félszáz éve épült - ház áll, amely a hordalék útjában fekszik. A leginkább fenyegetettekből hetekkel ezelőtt kiköltöztették a lakókat. Félő, hogy a görgeteg a tó partján futó utat is elsodorja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását