2024. április 19. - Emma

Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat

Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat létesült Csehországban az elmúlt másfél évben. A törvény által nyújtott lehetőséget, hogy homoszexuális kapcsolatukat az anyakönyvi hivatalban is bejegyezzék, többnyire férfiak használták ki - közölte kedde
2008. január 30. szerda 11:06 - Hírextra

A homoszexuálisok bejegyzett partnerségét lehetővé tevő törvény 2006 július elsején lépett életbe Csehországban. Azóta összesen 487 egynemű kapcsolatot legalizáltak, ebből 353 férfi páros, míg 134 leszbikus pár volt. A másfél év alatt nyolc bejegyzett partnerség bomlott fel, köztük öt leszbikus kapcsolat volt. A regisztrált párok egyike 43 esetben külföldi állampolgár volt. Többségük Szlovákiából származott, de volt köztük izraeli, mexikói, holland, amerikai és kanadai állampolgár is.

A hivatalos egynemű kapcsolatok száma különösen a tavalyi második félévben országszerte jelentősen megugrott.

A volt Csehszlovákiában a homoszexualitás 1961-ig tilos és büntethető volt. Bár a törvényt hatályon kívül helyezték, az 1989-es rendszerváltást követően is csak mintegy tíz éves harc és társadalmi vita után vált lehetővé a regisztrált partnerség. A törvényt 2006 márciusában Václav Klaus államfő ugyan megvétózta, de a képviselőház az elnöki döntést felülbírálta, s így a törvény hatályba léphetett.

A bejegyzett partnerségről szóló törvény részletesen szabályozza a homoszexuális kapcsolat hivatalossá tételét, a felek kötelességeit partnerükkel szemben, az egymás egészségi állapotát érintő információkhoz való jogot, valamint a másik eltartását szükség esetén és az öröklést.
A jogszabály a gyerekek örökbe fogadását nem teszi lehetővé. Ugyanakkor ha homoszexuális pár valamelyik tagjának egy előző kapcsolatából van gyereke, azt közösen felnevelhetik. Cseh médiák szerint várható, hogy a jövőben a gyerekek örökbefogadását is engedélyezni fogják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását