2024. április 28. - Valéria

Az anyatej mindenek felett

A szoptató egerek az anyatejjel átadják a levegőben szállított antigénekkel szemben megszerzett védettségüket utódaiknak - közölték francia kutatók a Nature Medicine szaklap online kiadásában. A szoptatással így megelőzték az egérutódoknál az allergiás as
2008. január 30. szerda 07:10 - Hírextra
Az antigének a szervezet számára olyan idegen anyagok, melyek kiváltják az immunrendszer reakcióját. Ebben az esetben az utódok immunrendszere felismerte a szervezetbe került anyagot és nem alakult ki az allergiás válasz.

A valbonne-i Nice-Sophia-Antipolis egyetem kutatói Valerie Julia vezetésével végezték a kísérleteket.

A szoptató egéranyák légterébe az elválasztásig minden másnap ovalbumin aeroszolt fújtak, mely egyébként a tojásfehérjét alkotó alapvető fehérje és ismert allergén.

Az újszülött egerek gyomortartalmának vizsgálata bizonyította, hogy az ovalbumin átjutott az anyatejjel a kicsinyekbe is.

Amikor 6-8 hetesen az utódok elérték a felnőttkort, injekció formájában kaptak ovalbumint, majd öt napon át aeroszol formájában.

A szoptatott egereknél sokkal kisebb ellenreakciót tapasztaltak a kutatók, mint a nem anyatejes kontrollcsoportnál, előbbiek védettséget szereztek az albumin, mint antigén által kiváltott allergiás asztmával szemben.

Ezt bizonyította torokváladékuk vizsgálata is, melyben csökkent mértékben volt csak jelen az a fehérvérsejt típus (eosinofil), amely az allergiás folyamatok során keletkezik.
Ilyen védettséget a nem szoptatott egérutódoknál nem találtak a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását