2024. április 29. - Péter

Egy hajóban evezünk

Harmincnégy év alatt, az első sikeres magyarországi szervátültetés óta, 5600-an kaptak életesélyt azáltal, hogy működésképtelen létfontosságú szervük helyébe elhalt vagy élő embertársuk megfelelő szervét ültették be. A lassan már rutinműtétnek nevezhető t
2007. október 19. péntek 09:21 - Hírextra

Egy hajóban evezünk! Ez volt a mottója annak a levélnek, amelyben a sajtó munkatársait meghívták a Budapest hajóra, hogy ott tájékoztassa őket a transzplantáció helyzetéről dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója, Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány elnöke és dr. Márton János szervkoordinációs igazgató.

Az előadók utaltak arra, hogy a szervátültetés világszerte - így Magyarországon is - az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe világszerte, így hazánkban is. Veseelégtelenségben szenvedőknél nem csak a legeredményesebb beavatkozás, hanem a leggazdaságosabb is, míg más szervek - - szív, máj, tüdő - elégtelen működése esetén az egyetlen életmentő lehetőség. Az állandó mennyiségi és minőségi fejlődés ellenére a transzplantációs programok megvalósításának legfőbb akadálya az átültetésre alkalmas emberi szervek hiánya. Ezért a várólistán szereplő betegek közül sokan nem élik meg azt az időt, amíg számukra alkalmas szervet sikerül találni.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 200 ezer ember kerül transzplantációs várólistára, de közülük csupán 90 ezer jut új szervhez. Magyarországon az elmúlt évben 391 transzplantációt végeztek, a várakozók száma viszont meghaladja a 800-at. A szervnyerés döntő többségében agyhalottból történik, tavaly 177 ilyen donor mellett mindössze 16 élődonoros szervkivétel történt. A többszervi donációk száma - amikor legalább két különböző szervet távolítanak el - évről évre emelkedik, jelenleg 48 százalék. Az egymillió lakosra számított donációs aktivitás tekintetében Magyarország az európai középmezőny elején helyezkedik el.

Az első sikeres, programszerűen végzett veseátültetés (1973) óta 5600 szerv transzplantációja járult hozzá ahhoz, hogy a szervátültetés - igaz csak szakemberek szűk csoportja számára - rutineljárássá, és ezáltal eredményes életmentő beavatkozássá válhasson Magyarországon.

2007. január 1-jétől az OVSZ szervkoordinációs irodája szervezi a hazai szervkivételi riadókat. A koordinátor szervezet non-stop hívható donorjelentő számot működtet, az intenzív osztályokról érkező hívások fogadására. A riadók hatékony szervezésének biztosítására a központi szolgálat mellett a transzplantációs centrumokban is koordinátorokat foglalkoztat az OVSZ.

Egy hajóban evezünk - a találó mottó nem öncélú, nem üres szólam. Sokkal több annál. Drámai figyelmeztetés: mindenki bekerülhet abba a hajóba, amit sodor az ár, amit a süllyedéstől csak a gyors segítség menthet meg. A képi hasonlat köznapi értelmezése: mindenkinek az életében eljöhet egy olyan pillanat, amikor múlhatatlanul szüksége lehet egy új, jól működő vesére, vagy más szervre. A szolidaritás, a mások bajának átérzése, a segítőkészség tehát mindig időszerű, és szerencsére ezt egyre többen vannak, akik adott esetben készek embertársaik megsegítésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását