2024. május 6. - Ivett, Frida

Összeírják a tengerek lakóit

Összeírják az Déli-sarkot övező tengerek lakóit. A felmérést egy nemzetközi kutatócsoport végzi minden idők legnagyobb szabású sarkvidéki kutatóprogramjának keretében.
2008. január 29. kedd 14:57 - Hírextra

A déli sarkvidék első tengeri népszámlálása az Antarktisz északi partvidékén, a Ross-tengeren indul - jelentette be Helen Clark új-zélandi miniszterelnök. A programban huszonhárom ország huszonhat tudósa vesz részt. Az új-zélandi Tangaroa kutatóhajóval két hónap alatt tizenegyszer utazzák be a Déli-óceánhoz tartozó tengert.

A új-zélandi, amerikai, olasz közös vezetésű kutatócsoport a még felderítetlen területek élővilágát is dokumentálja négyezer méteres mélységig. Az új adatok "hozzájárulnak majd ahhoz, hogy kellően megalapozott döntéseket hozzunk a környezettel kapcsolatos ügyekben, például a klímaváltozást érintő kérdésekben" - nyilatkozott a miniszterelnök.

Clark szerint az lehet az expedíció legfontosabb eredménye, hogy pontos képet lehet majd alkotni az éghajlatváltozás hatására beindult tengervíz-savasodási folyamatról, és arról, hogy milyen új fajok telepedtek meg az Antarktisz partközeli vizeiben. Ez a tudás elengedhetetlenül fontos a fenntartható tengergazdálkodás és az ökológiai egyensúly, valamint a biológiai sokszínűség biztosítása érdekében.

A tengeri cenzus a több ezer tudós részvételével zajló Nemzetközi Poláris Év (International Polar Year) projektjeinek egyike. A minden korábbinál nagyobb szabású sarkvidéki kutatóprogram az ENSZ kezdeményezésére indult. Valójában két teljes évből áll, 2007 márciusától 2009 márciusáig tart, hogy a kutatóknak lehetőségük legyen mindkét féltekén minden évszakban dolgozni. A sarki területek - a globális klímát befolyásoló hatásuk révén - az egész Föld élővilágára és az emberi társadalomra is hatással vannak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását