2024. május 10. - Ármin, Pálma

Házi alvászavar-laboratórium

Az alvászavarokkal küzdő betegek már odahaza is meg tudják vizsgáltatni magukat egy hordozható laboratórium segítségével. A műszerek mérik, és közvetlenül az orvoshoz továbbítják a legfontosabb 24 különböző szerv működését.
2007. február 12. hétfő 15:11 - Hírextra
A rendszer négy szenzorral figyeli és rögzíti többek között a testhelyzetet, az agy-, szív-, szem- és izomfunkciókat és a vér oxigéntartalmát, s a kapott adatok lehetővé teszik, hogy az orvos felderítse a betegség okát és a megfelelő terápiát alkalmazza.
A szerkezet egyszerűsített változatát a német Fraunhofer Intézet készítette el. A készüléket a paciens odahaza saját maga képes üzembe helyezni, és semmiben sem korlátozza mozgásszabadságát. Amint Christian Veigand, a gyártó cég projektvezetője elmondta, több mint ötven beteget vizsgáltak meg a hagyományos módszerrel és az új készülékkel, és az adatokat összevetve kiderült, hogy az egyszerűsített változat is teljesen pontos diagnózis készítésére alkalmas.

A mozgó laboratórium úgy működik, hogy a szenzorokat a páciens mellkasára rögzítik és azok az adatokat a mobiltelefonoknál is használatos bluetooth technikával továbbítják a házi bázisállomásra, amely automatikusan kiértékeli és kódolt formában az orvos számítógépére továbbítja az adatokat. A szerkezetet marburgi és a nünbergi egyetemi klinikákon tesztelik, Veigand elmondta azt is, hogy már dolgoznak a következő szerkezeten, amely még kevesebb adattal működik - olvasható a Bayerischer Rundfunk honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását