2024. március 29. - Auguszta

Adósok szellemei járta város

Az amerikai Shaker Heights szellemváros, az Ohio állambeli Cleveland egyik elővárosa. Egész kerületek néptelenedtek el az utóbbi hónapokban-években, miután a lakók nem tudták fizetni házaik hitelrészleteit.
2008. január 29. kedd 10:41 - Hírextra
Sok családot kilakoltattak, a bankok lefoglalták az ingatlanokat. Mások önszántukból költöztek el, abban a reményben, hogy más városokban talán munkát találnak. A térségben sok gyár bezárt, a dolgozók elvesztették munkahelyüket.

A néhány éve még élénk forgalmú utcák ma már üresek. Szemetet sodor a szél, elhagyott bútordarabok hevernek a járdán. Gondozatlan házak, gazzal benőtt telkek. Mindez az Egyesült Államokat sújtó jelzáloghitel-piac válságának következménye.

Sok házon Eladó felirat lóg, és sok épület bedeszkázva a kábítószerező hajléktalanok és önkényes házfoglalók visszatartására. A legtöbb elhagyott házból már kilopták a vízcsöveket, leszerelték az ajtókat és ablakokat, eltávolították az alumínium zsaluzatot. A közbiztonság fenntartására a helyi rendőrőrs tisztjeinek száma 2006 óta megháromszorozódott.

A városban maradt kevesek egyike, a Chagrin utcában lakó 60 éves Sarah Evans kénytelen volt táblát kiszögezni házára, hogy ne zaklassák. Utcájában alig él rajta kívül valaki. Őt is kilakoltatás fenyegeti. Az utóbbi 30 évben rendesen fizette a részleteket, 2003-ban azonban aláírattak vele egy olyan újrafinanszírozási szerződést, amelynek apró betűs része radikális kamatemelést tett lehetővé. Már nem képes lépést tartani a részletekkel, 2006 óta 24 ezer dollár tartozást halmozott föl.

"Hittem az amerikai álomban, de rémálom lett belőle" - mondta. A bank hamarosan őt is kiköltözteti házából. Két telekkel odébb kutyák védenek egy házat, amelyet már lefoglalt a bajba jutott tulajdonosokkal szemben kíméletlenül eljáró bank.

A városka Eagle Fresh bevásárlóközpontjának parkolója is kong az ürességtől. Az üzletben a pénztáros a 24 éves Myra Bibldwit, egyike annak a kevés helyi lakosnak, aki meg tudta tartani munkáját. Mint elmondta, egy átlagos napon óránként ha egy-két vásárló betéved az üzletbe.
Az Eagle Freshtől 10 percre lakó 50 éves Laura Johnston elmondta, hogy az utcában, ahol lakik, a házak fele kiürült. A hitelrészletek az utóbbi években megkétszereződtek és a lakók ezt már nem tudták fizetni. A hitelezők pedig könyörtelenek voltak, kilakoltatták őket.

A megyei kincstárnok szerint a tragédiát a bankok mohósága idézte elő. Annak idején mindenkinek hitelt adtak. Senkitől nem kértek anyagi biztosítékot vagy jövedelemigazolást, nem ellenőrizték a hiteligénylők hátterét. Shaker Heights szegény, munkanélküli lakói az amerikai álom helyett valami egészen mást kaptak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását