2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ezért nincs hatásos szabályozás az online fogadóirodák ellen

Az Európai Legfelsőbb Bíróság keddi döntése szerint, minden EU ország betilthatja az online fogadóirodákat. Megérdeklődtük volna, hogy Magyarországon várható-e ilyesfajta döntés, de elég érdekes akadályba ütköztünk...
2009. szeptember 11. péntek 08:09 - Pásztor Balázs
Az EU dönt

Így szólt
„Tekintettel az Interneten keresztül kínált szerencsejátékokhoz kapcsolódó sajátosságokra, összeegyeztethető a szolgáltatásnyújtás szabadságával az a portugál szabályozás, amely megtiltja a Bwinhez hasonló gazdasági szereplők számára, hogy az interneten keresztül szerencsejátékokat kínáljanak” (az Európai Legfelsőbb Bíróság indoklása)
Elég régi ügynek értek a végére kedden, az EU berkeiben. Az Európai Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy bármelyik európai uniós tagállam betilthatja a Bwin-t és más hasonló szolgáltatásokat - magyarul az online fogadási irodákat -, ha úgy ítéli meg, hogy az intézkedés segítségével megakadályozhatók a csalások és más bűncselekmények. Bár a szerencsejáték monopólium korlátozza a szolgáltatási szabadságot, de a bíróság szerint, ha ez a nagyobb jó - vagyis a szerencsejátékokkal összefüggésbe hozható pénzmosás elleni küzdelem - érdekében történik, akkor belefér.

A konkrét ügy egyébként a Bwin ellen folyt Portugáliában, de a hatása sokkal nagyobb horderejű - hisz a Bwin ellen hat hasonló eljárás van még folyamatban, különböző országokban. Ugyanis a megítélés elég szubjektív, így gyakorlatilag az az EU ország tiltja be őket, amelyik akarja. A Bwin részvényei rögtön öt százalékot estek, és a többi online fogadóiroda állása is megrezdült - ellenben az Európai Lottózók lobbicsoport üdvözölte a döntést.

A Bwin persze rögön szabályozásért kiáltott, amiben igaza is van - hisz ezt hajtogatja évek óta jó pár szerencsejáték-szakértő is. Ugyanakkor érvényben van az az EU hozzáállás is, amely szerint csak akkor ildomos az egyes szerencsejátékokat korlátozni, ha az állam egyébként nem buzdít a szerencsejáték „fogyasztására”. Emiatt már elmarasztalták többek közt Ausztriát, Dániát, Finnországot, Franciaországot, Görögországot, Hollandiát, Svédországot és Magyarországot is.

Magyar helyzet


A magyar cég
A Szerencsejáték Rt. csak nagy nehezen kúszott fel az internetre a 2008 áprilisában a Tippmixel. A kínálat közel sem akkora, mint a fogadásra szakosodott site-okon, az ods-ok néha nevetségesek és túlzottan hazafiasak, de legalább legális.
Az online fogadóirodák Magyarországi helyzete minden, csak nem rendezett. Már az ősidőkben született, 1991-es szerencsejáték-törvény szerint tilos volt minden olyan szerencsejáték cég működése és reklámozása, amelyben az állam nem rendelkezett többségi tulajdonnal, ám a tiltást nem szankcionálták. Ezt 2005-ben egy változtatással megoldották, amely alapján a bankok nem végezhettek volna el sportfogadással kapcsolatos pénzügyi műveleteket - fogadás, és a nyeremény kifizetése -, az ilyen oldalaknak nem lehet .hu domain nevük, és nem is hirdethetnek sehol. Ráadásul, ha valakit átvertek egy ilyen oldalon, akkor azon az állam nem segít.

2008-ban megpróbálták mindezt egy fogadás-liberalizációs törvénnyel meglazítani - a tervezet szerint évi egymilliárd forintos díj befizetése mellett az internetes fogadóirodák legális online fogadásszervező tevékenységet folytathattak volna Magyarországon -, de a tervezet a 2009-es adótörvény-javaslatba volt becsomagolva, amit a Pénzügyminisztérium visszavont.

A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy az online fogadás él és virágzik, minden tiltás ellenére. Például, ha valaki beüti a böngészőbe, hogy www.sportingbet.hu, akkor simán kijut http://hu.sportingbet.com-ra, aminek ugye nincs .hu végződése, de a felhasználó mégis azt írta be. A banki átutalással hasonló a helyzet: a legtöbb banknak gőze nincs, hogy miként állapítsa meg, hogy egy összeg most épp fogadás-ügy miatt vándorol-e egyik számláról a másikra, vagy sem, így a PSZÁF nem bünteti ezt a kitételt. A budapesti megállókban pedig nemrég lehetett látni sportfogadásokkal foglalkozó céget reklámozó hirdetést, és interneten is terjednek ezen cégek bannerei, logói.

Kőkorszaki állapotok

Megkérdeztük a Szerencsejáték Felügyelő Főosztályt, hogy az Európai Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán nálunk is retteghetnek-e az online fogadócégek a letiltástól - pontosabban megkérdeztük volna, ha nem ütközünk egy elég rémisztő akadályba. Miután nagy nehezen - igaz, rendkívül kedvesen - elkalauzoltak a megfelelő osztályra, jött a szokásos kérés: kérdéseimet, ha lehet írásban tegyem fel. Na, de nem e-mailen (mert olyan nekik nincs, vagy erre nem használják, itt volt több válasz-opció is), hanem postán, sima levélben. Mindezt a 21. században!

Ha ilyen kőkorszaki felfogással állnak hozzá az online fogadóirodák megrendszabályozásához is, akkor érthető, hogy az érvényben lévő törvény értelmében miért nem képesek a mai napig sem megálljt parancsolni nekik. Ha pedig ők fogják végrehajtani a talán elrendelt jövőbeli bezárásokat is, akkor ez alapján biztosak lehetünk benne, hogy még unokáink is sportfogadásokra fognak "járni".

A levelet minden esetre feladtuk, várjuk a választ.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását