2024. május 6. - Ivett, Frida

Kína keresgél

Kína nyugati infrastrukturális projektekbe fektetne be, a kínai kereskedelmi minisztérium 2012-ben delegációt is küld Európába.
2011. november 28. hétfő 10:19 - HírExtra
A kereskedelem ösztönzésére és új befektetési lehetőségek keresésére jövőre kínai delegáció utazik Európába" - mondta a kínai kereskedelmi miniszter egy hétfői konferencián. "Egyes európai országok adósságválsággal küzdenek, eszközeiket készpénzre váltanák, s külföldi befektetőktől remélik, hogy azok felvásárolják a vállalkozásaikat. Mi figyelünk majd, s segítjük előre vinni a folyamatot" - fogalmazott Csen Tö-ming (Chen Deming) Pekingben.

A miniszter nyilatkozatát megelőzően a hétvégén a Financial Times napilapban a Kínai Befektetési Társaság (CIC) vezérigazgatója hasonló terveket említett. Lou Csi-vej (Lou Jiwei) azt írta: Kína örömmel fektetne be nyugati infrastrukturális projektekbe, különösen Nagy-Britanniában. Egy ilyen, kereskedelmi elvek mentén létrejött együttműködés mindegyik fél számára csak előnyökkel járhat - fogalmazott Lou Csi-vej.

"Kína hajlandó importját növelni és a külföldi beruházásokat ösztönözni, ezt segíti a dollár hosszabb ideje tartó viszonylagos gyengesége is" - tette hozzá a vezérigazgató. Lou Csi-vej a víz, energia, közlekedés, digitális kommunikáció és hulladékkezelés ágazatait említette az együttműködés területeinek lehetséges példáiként, Nagy-Britannián kívül más országot konkrétan nem nevezett meg.

A pekingi központú CIC szuverén vagyonalapot a külföldi beruházások ösztönzésére hozták létre 2007-ben, eszközeinek értéke tavaly év végén 409,6 milliárd dollárt tett ki. A társaság idén főleg az infrastrukturális, ingatlan- és magántőke-beruházásait növelte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását